ENCANT NATURAL HERBÉS

Herbers és la població situada més al nord-est de la Comunitat Valenciana. El seu terme ofereix un espectacular paisatge, on destaquen les muntanyes de la Tossa, la Roca Mola, el Botadó o la Costa del Ginebra, amb espectaculars vistes de la vall i l’entorn del municipi. Per això, compta amb grans desnivells en la seva orografia, que van des dels 750 metres d’altura del casc urbà fins als 1236 m. La localitat s’assenta en la faldilla d’un pujol, on s’aixeca el majestuós palau del Baró d’Herbers. Aquest és un edifici del s. XIV rehabilitat, que compta amb totes les dependències d’un castell feudal, amb preciosos finestrals gòtics.

Un passeig per Herbers és gaudir de petits carrers de traçat medieval i arquitectura de pedra tradicional, és submergir-se en una terra que sembla d’una altra època i que encara conserva alguns oficis tradicionals, com la destil·lació d’ aiguardent, mitjançant la qual s’obté un licor de gran qualitat.

PATRIMONI I HISTÒRIA

PATRIMONI HERBÉS

Palau del Baró d’Herbers: Casa senyorial del s. XIV recentment rehabilitada, coneguda com el “Castell d’Herbers”. Casa nobiliària d’estil gòtic de planta rectangular amb merlets en la part superior i uns finestrals ogivals d’estil gòtic. Encara es conserven les dependències interiors.

L’antiga Llotja, convertida avui dia en la Fonda. Arcs gòtics amb pedra tallada del s. XV.

MUSEUS HERBÉS

Museu del Botadó: Museu Etnològic amb elements de la vida rural i passat històric de la població.

PAISATGES IMPRESSIONANTS

EDIFICIS RELIGIOSOS/

Església Parroquial Sant Bertomeu: Del s.XIV, encara que presenta un estil indeterminat. De planta rectangular, amb tres naus i cor alt. Al costat de l’Església es troba el fossar vell, antic cementiri, i el Calvari.

Ermita de Na Sa del Sargar: A 2 km de la població, on està la patrona de la localitat. Compta amb un claustre, una font al centre, l’església, una casa de l’ermità i una sala de la confraria. En el seu interior, destaquen les pintures de Cruella del segle XIX.

ALTRES RECURSOS TURÍSTICS HERBÉS

Salt del Botadó: Salt d’aigua emmarcat en un espai natural situat a un quilòmetre de la localitat, en el camí que condueix a l’Ermita de la Mare de Déu del Sargar. Salt d’uns 10 metres d’altura. Als peus es troba la Font Freda, que serveix per regar els horts tradicionals.

Els Ullals de Pitarch: Lloc d’acumulació d’aigua, fruit de la confluència del Barranc de Herbeset amb el riu de Castell de Cabres. Se li atribueixen propietats medicinals.

La Tossa: És un dels llocs més pintorescs de la zona, que ofereix vistes panoràmiques espectaculars, gràcies al seus 1101 metres d’altitud.

Festes i Tradicions 

Sant Antoni Abad

Principal festa de l’hivern, que té al foc com a gran protagonista.

Data: Gener.

Sant Marc

Rogativa de Sant Marc a la Mare de Déu del Sargar.

Data: Dissabte o diumenge més proper al 25 d’abril.

Rogativa de la Tossa

Rogativa penitencial al peiró de la Tossa. A la volta es realitza una solemne processó d’entrada.

Data: Primer dissabte de maig 4.

Sant Bartomeu, festes patronals.

Data: Del 23 al 27 d’agost.

MÉS INFORMACIÓ: WWW.HERBES.ES