ARQUITECTURA RELIGIOSA

EDIFICIS
RELIGIOSOS

Els Ports és una destinació amb un ric patrimoni religiós, entre el qual el visitant pot assaborir interessants exemples d’estils artístics de diferents etapes. Amb la conquesta cristiana, trobem el germen d’esglésies com la de Vallibona, amb una torre campanar d’influència mudèjar aragonès, o petites joies arquitectòniques o escultòriques del romànic-gòtic a les esglésies d’Olocau del Rei o Todolella. L’etapa daurada de producció artística de retaules i peces d’orfebreria es va desenvolupar amb el sistema gremial en el gòtic, entre els segles XIII i XVI i va ser llavors quan van florir impressionants edificis religiosos com la basílica Arxiprestal de Santa Maria La Major, a Morella i altres edificis que serien ampliats o reconstruïts posteriorment. Entre ells, i amb estil renaixentista, es va construir sobre l’anterior, l’església de Vilafranca del Cid i ja seguint els paràmetres del barroc, la de Cinctorres. En segles posteriors s’anirien construint les altres, com la reconstrucció a la fi del segle XIX de l’església de Forcall en estil neoclàssic, després de la crema d’aquesta en la primera guerra carlina.

A més de les seves esglésies, els Ports està ple d’interessants ermites, santuaris i altres elements artístics religiosos com creus de terme o capelles ceràmiques que constitueixen l’interessant llegat artístic religiós preservat fins a l’actualitat.

Basílica Arciprestal Santa María la Mayor, Morella

En este edificio de estilo gótico valenciano, se puede sentir la autenticidad de la arquitectura medieval de nuestras tierras.

En su interior, destacan su impresionante altar mayor, de estilo barroco chirrigueresco, así como el importante órgano barroco, que protagoniza cada año el festival internacional de música barroca. El acceso a éste se realiza por una impresionante escalera de caracol, única en el mundo, decorada con altorrelieves de piedra que representan diferentes escenas del antiguo y nuevo testamento.

En el interior de la Basílica, se halla un Museo con excelentes piezas de orfebrería, retablos e interesantes ejemplos arte religioso producido en los talleres morellanos desde el siglo XIII hasta el XVIII.

En el extenso término municipal de Morella también encontramos numerosas ermitas, peirons o el Santurario de Vallivana, donde se encuentra la Virgen de Vallivana, patrona de la localidad.

MORELLA

Actualment: visitable, consultar horaris
Direcció: Plaça Escole Peus, 1, 12300 Morella, Castelló
Telèfon: 964 16 03 79

Església de Santa Maria Magdalena i Torre Conjurar, Vilafranca

Magnífic temple del segle XVI d’estil plateresc, que combina en perfecta harmonia elements gòtics i renaixentistes. A la part del darrere hi ha una torre emmerletada, que forma un únic cos amb la resta de l’edifici i li confereix el peculiar aspecte de fortalesa. En el seu interior hi ha el Museu Parroquial, on es pot admirar una interessant col·lecció d’obres d’art.

A 2 km de la localitat, trobem l’interessant conjunt arquitectònic format per l’ermita del Llosar, l’hostatgeria annexa, el porxo, els habitatges i els corrals. Santuari construït en el lloc que explica la tradició que es va trobar la Mare de Déu del Llosar, patrona de la localitat.

VILAFRANCA

Actualment: visitable, consultar horaris
Direcció: Plaça De l’Església, 1
Telèfon:964 44 14 32

Església de l’Assumpció i Campanar Mudèjar, Vallibona

En aquest interessant edifici, declarat Bé d’Interès Cultural, es van celebrar entre 1411 i 1414 algunes de les reunions entre el rei Ferran, el papa Benet XIII i el Sant Vicent Ferrer per intentar resoldre el conegut com Cisma d’Occident. Probablement arran d’aquests esdeveniments i amb la pertinença de Vallibona a la ciutat de Morella, es va propiciar la riquesa artística que atresora l’Església de l’Assumpció, que destaca pels seus arcs diafragmàtics, en els quals se sustenta la sostrada medieval de fusta ricament policromada amb escuts nobiliaris, escenes cortesanes, representacions bíbliques, animals antropomòrfics, flors, grafies, etc. Tot això configura un enteixinat que ha estat considerat com un dels més rellevants d’Espanya i encara d’Europa. A l’interior, trobem també un valuós orgue del segle XVIII.

La torre-campanar d’estil mudèjar va ser en el seu origen una de les torres de defensa de la població quan va estar emmurallada.

En el terme municipal de Vallibona trobem l’ermita de Santa Àgueda, considerada un dels millors exponents de l’estil romànic de reconquesta, així com l’Ermita de Sant Domingo, del segle XV.

VALLIBONA

Actualment: visitable, consultar horaris
Telèfon: 964 17 20 20

Església Parroquial de Sant Pere Apòstol, Cinctorres

Edifici d’estil neoclàssic de finals del segle XVIII. Consta de tres naus i creuer, destacant en el seu exterior la seva façana, que juntament amb les dues torres-campanar bessones i altres elements d’aquest mateix estil, fan que siga considerada com el model de major maduresa i esplendor del barroc als Ports.

Tant dins el nucli urbà com al llarg del terme municipal de Cinctorres, es troben les ermites de Sant Lluís, la Verge de Gràcia, Sant Marc o Sant Pere.

CINCTORRES

Actualment: visitable, consultar horaris
Direcció: Plaça Nova, 12310, Cinctorres
Telèfon:964 17 20 20

Església de Santa Maria del Pópulo, Olocau del Rey

Construïda entre els segles XIII i XIV, destaca en el seu exterior l’elegant portada romànica. Sobre l’estructura gòtica de nau amb capelles laterals i creuer amb cúpula, al seu interior es troben rics ornaments barrocs de yeserías i esgrafiats del segle XVIII i, en una de les capelles, la interessant talla romànic-gòtica del segle XIII de la Mare de Déu de la Taronja, autèntic tresor de la població.

OLOCAU DEL REY

Actualment: visitable, consultar horaris

Direcció: Carrer Plaça, 1, 12312
Telèfon: 964 17 84 17

Ermita de Sant Cristòfol de Saranyana, Todolella

Ermita situada a 1.100 metres d’altitud al cim de la Mola de Roc, en la mateixa línia divisòria del terme municipal de Todolella amb Forcall. Constitueix un emplaçament incomparable, sent una de les ermites més emblemàtiques i estimades d’aquestes terres, amb vistes panoràmiques espectaculars cap a Cinctorres, la Mata, Forcall i la pròpia Todolella. En l’ascensió cap a aquest lloc, a pocs quilòmetres, es troba el llogaret de Saranyana.

TODOLELLA

Direcció: Entre Forcall i Todolella es troba la pista a mà esquerra que va a la localitat de Saranyana. Seguint la pista 8 quilòmetres, arribem a l’ermitori.

Real Convent de Santa Maria de Benifassà, La Pobla de Benifassà

El Reial Convent de Santa Maria de Benifassà és un monestir fundat per Jaume I el 22 de novembre de 1233.  Actualment està ocupat per monges.El monestir està situat al costat de la carretera entre Fredes i la Sénia, al nord-oest de l’embassament de Ulldecona, va ser el primer monestir cristià que es va fundar en terres valencianes, arran de la conquesta de la Tinença per Catalunya en 1230. D’estil gòtic-cistercenc, és Monument Nacional des de l’any 1931.

LA POBLA DE BENIFASSÀ

Direcció: Passada La Pobla de Benifassà en direcció a La Sénia, hi ha un desviament a mà esquerra, que porta fins a l’entrada del Convent. Horari de visita, dijous de 13 a 15 hores.

Galería