ETNOGRAFIA

ESSÈNCIA I IDENTITAT

Als passats segles, una part important de l’economia domèstica dels habitants d’aquesta comarca estava basada en la producció de manufactures. En cada població es van desenvolupar oficis que van marcar el caràcter de les persones van habitar ací.

A través dels seus museus i centres d’interpretació, el visitant podrà sentir l’essència i la identitat dels habitants d’aquesta terra.

Museu de la Faixa, Cinctorres

La tradicional elaboració de faixes en la població de Cinctorres és un ofici documentat des de fa almenys tres segles, en els quals els veïns d’ací han treballat en la seva confecció i distribució per tota la Península Ibèrica.

En els tallers i fàbriques artesanals, així com a les cases, les dones i els homes elaboraven el producte, que posteriorment el “faixero”, amb la seva bicicleta o carro, repartia a llocs llunyans.

Degut a la seva importància en la identitat dels veïns del municipi, aquest museu recorda la tradicional manufactura i indústria del poble de Cinctorres.

CINCTORRES

Actualment: Per a visites s’ha de concertar a Oficina de Turisme.
Adreça: C/ de l’Hospital.
Horari:  De dimarts a divendres d’11:00 a 14:00h.
Dissabtes d’11:00h a 14:00h i de 17:00h a 19:00h.
Contacte: 964181428 (Oficina de Turisme).

Museu de l’espardenya, Forcall i La Mata

La tradició espardenyera als Ports es va desenvolupar principalment en pobles com Forcall, La Mata, la Todolella i Villores, nuclis propers als rius en els quals es conreava la matèria primera del cànem, necessària per fabricar les soles del producte.

Documentada ja des de l’edat mitjana, la producció d’espardenyes va ser bàsica en l’economia d’aquestes poblacions, que van aplegar a exportar milers de parells cap a tots els racons de la península.

Al centre de Forcall, el visitant podrà conèixer els instruments necessaris per a la seva elaboració, així com els tipus d’espardenyes i altres curiositats que fan que aquesta tradició artesana siga una de les més arrelades i que encara perdura en l’actualitat.

En la població de la Mata es troba un petit espai dedicat a l’espardenya, situat en un edifici molt interessant, l’antiga nevera medieval.

FORCALL

Actualment: Per a visites s’ha de concertar a Oficina de Turisme.
Població: Forcall.
Adreça: C/ Sant Josep.
Visitas: Concertar en l’Oficina de Turisme.
Horari: De dimecres a diumenge de 10:30h a 14:00h.
Contacte: 964171290 · forcall@touristinfo.net

LA MATA

Actualment: Per a visites s’ha de concertar preguntar al bar.
Població: La mata.

Centre d’interpretació del carbó, Vallibona

Al llarg dels segles, l’aprofitament dels recursos naturals de l’entorn ha estat fonamental per als habitants dels Ports. Vallibona, envoltada d’immensos boscos de carrasques i roures, ha destacat des de sempre en la producció de carbó vegetal, producte pel qual es necessitaven treballadors hàbils i sacrificats.

La producció i comercialització del carbó a Vallibona ha estat bàsica en l’economia dels habitants del municipi, constituint un complement imprescindible en l’economia familiar.

Al centre, situat a l’antiga presó medieval de la població, el visitant pot conèixer l’ofici i les diferents fases i eines per a la seva producció, així com la importància que aquest va tenir en el municipi fins a fa escasses dècades.

VALLIBONA

Actualmente: Visites concertar a l’Ajuntament.
Adreça: Travessia Forn, nº 1.
Horari: Concertar a l’Ajuntament els dimecres i dijous de 9:00h a 14:00h.
Contacto: 964 17 20 20

Forn medieval i la presó, Olocau del Rei

Es tracta d’un dels tres forns gòtics del segle XIII conservats a la comarca, rehabilitat recentment per albergar la col·lecció museogràfica d’Olocau del Rei. Aquesta consta d’elements de treball en el forn, així com una exposició de terrisseria de producció local i documents antics, entre els quals es troben els plets de la vila amb Morella en l’edat mitjana.

Amb la visita al forn també existeix la possibilitat de conèixer l’antiga presó d’Olocau del Rei i, per completar el recorregut, se suggereix al visitant realitzar un agradable passeig per la Ruta de l’Aigua, en la qual es visiten diverses fonts medievals i els safaretjos antics del segle XVIII del municipi.

OLOCAU DEL REI

Actualment: Per a visites s’ha de concertar a l’Ajuntament.
Adreça: C/ del Forn.
Horari: 10:00h a 14:00h.
Contacte: Telèfon de l’Ajuntament 964178417

Centre d’Interpretació de la Santantonà, Forcall

La Santantonà és una de les festes amb més tradició de Forcall. Declarada recentment Bé d’Interès Cultural Immaterial i Festa d’Interès Turístic Autonòmic, milers de persones la gaudeixen cada any el cap de setmana més proper al 17 de gener. Al Centre d’Interpretació, el visitant podrà conèixer aquesta antiquíssima tradició en qualsevol època de l’any, sentir les sensacions que desperta, fer olor la llenya, sentir la música i entendre tots els elements que fan de la Santantonà una festa única a la nostra comarca.

FORCALL

Actualment: Per a visites s’ha de concertar a l’Ajuntament.
Adreça: Plaça Major, al Palau de les Escaletes.
Visites: Concertar en l’Oficina de turisme.
Horario: De dimecres a diumenge de 10:30h a 14:00h.
Contacto: 964 17 12 90 · forcall@touristinfo.net

Forn medieval, , Forcall

Edifici medieval en el qual es troba el forn de llenya més antic d’Europa en funcionament. La seva explotació va ser concedida al poble de Forcall cap a 1246, poc després de la conquesta cristiana. Des de llavors, els veïns d’aquest municipi l’utilitzen cada dia per coure el seu pa i les seves delicioses pastes típiques, pastades en taules autèntiques del segle XIV.

FORCALL

Actualment: Per a visites s’ha de concertar a l’Ajuntament.
Adreça: C/ del Forn.
Visitas: Abierto todo el año en horario de panadería. (Actualmente cerrado).
Horari: : de 9:00h a 14:00h i de 17:00 a 20:00h.
Contacte: Ajuntament de Forcall 964 17 10 01.