RUTA DE LES ESGLÉSIES I ERMITES

EDIFICIS
RELIGIOSOS

Els Ports és una destinació amb un ric patrimoni religiós, entre el qual el visitant pot assaborir interessants exemples d’estils artístics de diferents etapes. Amb la conquesta cristiana, trobem el germen d’esglésies com la de Vallibona, amb una torre campanar d’influència mudèjar aragonès, o petites joies arquitectòniques o escultòriques del romànic-gòtic a les esglésies d’Olocau de Rei o Todolella. L’etapa daurada de producció artística de retaules i peces d’orfebreria es va desenvolupar amb el sistema gremial en el gòtic, entre els segles XIII i XVI i va ser llavors quan van florir impressionants edificis religiosos com la basílica Arxiprestal de Santa Maria La Major, a Morella i altres edificis que serien ampliats o reconstruïts posteriorment. Entre ells, i amb estil renaixentista, es va construir sobre l’anterior, l’església de Vilafranca del Cid i ja seguint els paràmetres del barroc, la de Cinctorres. En segles posteriors s’anirien construint les altres, com la reconstrucció a la fi de segle XIX de l’església de Forcall en estil neoclàssic, després de la crema d’aquesta en la primera guerra carlina.

A més de les seves esglésies, els Ports està ple d’interessants ermites, santuaris i altres elements artístics religiosos com creus de terme o capelles ceràmiques que constitueixen l’interessant llegat artístic religiós preservat fins a l’actualitat.

Basílica Arxiprestal Santa Maria la Mayor, Morella

En aquest edifici d’estil gòtic valencià, es pot sentir l’autenticitat de l’arquitectura medieval de les nostres terres.

Al seu interior, destaquen el seu impressionant altar major, d’estil barroc, així com l’important orgue barroc, que protagonitza cada any el festival internacional de música barroca. L’accés a aquest es realitza per una impressionant escala de cargol, única al món, decorada amb alts relleus de pedra que representen diferents escenes de l’antic i nou testament.

A l’interior de la Basílica, es troba un Museu amb excel·lents peces d’orfebreria, retaules i interessants exemples art religiós produït en els tallers morellans des del segle XIII fins al XVIII.

En l’extens terme municipal de Morella també trobem nombroses ermites, peirons o el Santuari de Vallivana, on es troba la Mare de Déu de Vallivana, patrona de la localitat.

MORELLA

Actualment: visitable, consultar horaris
Direcció: Plaça Escoles Pies, 1, 12300 Morella, Castelló
Telèfon: 964 16 03 79

Església de Santa Maria Magdalena i Torre Conjurar, Vilafranca

Magnífic temple de segle XVI d’estil plateresc, que combina en perfecta harmonia elements gòtics i renaixentistes. A la part del darrere hi ha una torre emmerletada, que forma un únic cos amb la resta de l’edifici i li confereix el peculiar aspecte de fortalesa. En el seu interior està el Museu Parroquial, en el qual es pot admirar una interessant col·lecció d’obres d’art.

A 2 km de la localitat, trobem l’interessant conjunt arquitectònic format per l’ermita del Llosar, l’hostatgeria annexa, el porxo, els habitatges i els corrals. Santuari construït en el lloc que explica la tradició que es va trobar la Mare de Déu de l’Llosar, patrona de la localitat.

VILAFRANCA

Actualment: visitable, consultar horaris
Direcció: Plaça De L’Església, 1,
Telèfon: 964 44 14 32

Església de l’Assumpció i Campanari Mudèjar, Vallibona

En aquest interessant edifici, declarat Bé d’Interès Cultural, es van celebrar entre 1411 i 1414 algunes de les reunions entre el rei Ferran, el papa Benet XIII i Sant Vicent Ferrer per intentar resoldre el conegut com Cisma d’Occident. Probablement arran d’aquests esdeveniments i amb la pertinença de Vallibona a la ciutat de Morella, es va propiciar la riquesa artística que atresora l’Església de l’Assumpció, que destaca pels seus arcs diafragmàtics, en els quals se sustenta la sostrada medieval de fusta ricament policromada amb escuts nobiliaris, escenes cortesanes, representacions bíbliques, animals antropomòrfics, flors, grafies, etc. Tot això configura un enteixinat que ha estat considerat com un dels més rellevants d’Espanya i encara d’Europa. A l’interior, trobem també un valuós orgue del segle XVIII.

La torre-campanar d’estil mudèjar va ser en el seu origen una de les torres de defensa de la població quan va estar emmurallada.

En el terme municipal de Vallibona trobem l’ermita de Santa Àgueda, considerada un dels millors exponents de l’estil romànic de reconquesta, així com l’Ermita de Sant Doménech, de al segle XV.

VALLIBONA

Actualment: visitable, consultar horaris
Telèfon: 964 17 20 20

Església Parroquial de Sant Pere Apòstol, Cinctorres

Edifici d’estil neoclàssic de finals de segle XVIII. Consta de tres naus i creuer, destacant en el seu exterior la seva façana, que juntament amb les dues torres-campanar bessones i altres elements d’aquest mateix estil, fan que sigui considerada com el model de major maduresa i esplendor del barroc als Ports.

Tant dins del nucli urbà com al llarg de el terme municipal de Cinctorres, es troben les ermites de Sant Lluís, la Verge de Gràcia, Sant Marc o Sant Pere.

CINCTORRES

Actualment: visitable, consultar horaris

Direcció: Plaça Nova, 12310, Cinctorres
Telèfon: 964 17 20 20

Església de Santa Maria del Pópulo, Olocau del Rei

Construïda entre els segles XIII i XIV, destaca en el seu exterior l’elegant portada romànica. Sobre l’estructura gòtica de nau amb capelles laterals i creuer amb cúpula, al seu interior es troben rics ornaments barrocs i esgrafiats del segle XVIII i, en una de les capelles, la interessant talla romànic-gòtica del segle XIII de la Verge de la Taronja, autèntic tresor de la població.

OLOCAU DEL REI

Actualment: visitable, consultar horaris

Direcció: Calle Plaça, 1, 12312
Telèfon: 964 17 84 17

Ermita de Sant Cristòfol de Saranyana, Todolella

Ermita situada a 1.100 metres d’altitud al cim de la Mola de Roc, en la mateixa línia divisòria de terme municipal de Todolella amb Forcall. Constitueix un emplaçament incomparable, sent una de les ermites més emblemàtiques i estimades d’aquestes terres, amb vistes panoràmiques espectaculars cap a Cinctorres, la Mata, Forcall i la pròpia Todolella. En l’ascensió cap a aquest lloc, a pocs quilòmetres, es troba el llogaret de Saranyana.

TODOLELLA

Direcció: Entre Forcall i Todolella es troba la pista a mà esquerra que va a la localitat de Saranyana. Seguint la pista 8 quilòmetres arribem a l’ermitori.

Reial Convent de Santa Maria de Benifassà, La Pobla de Benifassà

El Reial Convent de Santa Maria de Benifassà és un monestir fundat per Jaume I el 22 de novembre de 1233. Actualment està ocupat per monges cartuges. El monestir està situat a la banda de la carretera entre Fredes i la Sénia, a nord-oest de l’embassament de Ulldecona, va ser el primer monestir cristià que es va fundar en terres valencianes, arran de la conquesta de la Tinença per Catalunya en 1230. d’estil gòtic-cistercenc, és Monument Nacional des de l’any 1931.

LA POBLA DE BENIFASSÀ

Direcció: Passada La Pobla de Benifassà en direcció a La Sénia, apareix un desviament a mà esquerra que et porta fins al Convent. Horari de visita, dijous de 13 a 15 hores.

Església de Sant Bartolomé i ermita de NªSª del Sargar, Herbers

L’Església Parroquial d’Herbers està dedicada a San Bertomeu. Situada en el més alt del poble, prop del castell, va ser construïda en la primera meitat del segle XIV, encara que presenta un estil indeterminat (gòtic, corinti i neoclàssic). Es tracta d’una església de xicotetes dimensions, de planta rectangular, amb tres naus i cor alt. Disposa d’una capella lateral, en la qual s’observen detalls barrocs. En el seu interior es conserven ornaments sagrats procedents del Reial Monestir de Sta. Maria de Benifassà, arribats ací quan l’exclaustració de les Ordenes Religioses. També es guarden fragments de creus de terme pendents de restaurar. Al costat de l’església es troba el fossar vell o antic cementeri i al davant el calvari.

L’ermita de Nostra Senyora del Sargar es troba a dos quilòmetres de la població, en un lloc on hi ha moltes sargueres, d’on prové el topònim. L’ermita té 20 metres de llargada, per 9 d’amplada i 6 d’alçada. Les pintures que es poden admirar són obra del pintor morellà Joan Francesc Cruella, fetes l’any 1836 i restaurades a principis del segle XX.

Es va construir a finals del segle XIII o principis del XIV, poc després d’haver estat expedida la carta pobla d’Herbers per Blasc d’Alagó.

HERBERS

Direcció: L’Església es troba a l’interior de la població i l’ermita a 2 quilòmetres.

Galería