CASTELLS I FORTALESES

TERRA DE FRONTERA

Els Ports va ser una terra de frontera, en la qual es van erigir, des de fa segles, petites fortaleses, castells i palaus de nobles i burgesos.

Recorrer els carrers dels diferents pobles de la comarca porta al visitant a gaudir del seu interessant patrimoni arquitectònic. Molts edificis estan en mans privades i uns altres han estat reconvertits per albergar hotels o altres serveis, la qual cosa la seva visita permet viure una experiència realment autèntica.

Castell, muralles i torres de Morella

Morella, ciutat emmurallada, impressiona al visitant amb la seva característica silueta retallada en el cel dels Ports. Coronant la població es troba el castell-fortalesa d’origen musulmà, assentat estratègicament sobre un penyal a 1.072 metres sobre el nivell del mar. La població s’estén pel vessant de la muntanya abraçada pels seus més d’1.000 metres de muralla, enmig de la qual s’erigeixen 14 torres defensives, algunes actualment reconvertides en museus.

Actualment són visitables el castell, amb l’entrada del qual es pot accedir al Convent de Sant Francesc i les torres de Sant Miquel.

MORELLA

Actualment: Són visitables el castell, amb l’entrada es pot accedir al Convent de Sant Francesc i les torres de Sant Miquel.
Oficina turisme: Plaza San Miguel, 12300 Morella, Castellón.
Telèfon: 964 17 30 32

Castell de la Todolella

Emblemàtic edifici defensiu senyorial del segle XIV que corona la població de la Todolella. La seva interessant estructura i bellesa li dóna un atractiu molt especial a la població, que s’estén cap a la faldilla del suau pujol, donant-li al castell-palau un protagonisme singular.

Al llarg de la seva història, l’edifici ha estat propietat privada de diverses famílies. Fa unes dècades, l’actual propietari, Ricardo Miravet, el va adquirir i el va rehabilitar com al seu habitatge. Recentment, aquest ha establert un conveni amb l’Ajuntament perquè el castell passe a ser patrimoni del poble de la Todolella, per la qual cosa encara no és visitable.

TODOLELLA

Actualment: No és visitable.
Contacte: Ajuntamiento. Ed. El Guerrer, Carrer Carretera, 5-7, 12312 la Todolella, Castelló.
Telèfon: 964 17 11 78

Castell de Olcaf, Olocau del Rey

Castell erigit en temps medievals a la part alta d’una muntanya al voltant d’Olocau del Rei. Actualment solament es poden apreciar les seves ruïnes, restes d’una construcció de planta irregular amb dos recintes principals, el “sobirà” amb torre prismàtica i aljub, i el “jussà”, que el circumdava, amb una altra torre.

OLOCAU DEL REI

Actualment:  Queden alguns llenços de muralla i una torre de planta circular.
Més informació: Ajuntament d’Olocau del Rei.