top of page
Search

ELS DOLÇOS I PANS, TRADICIÓ ATEMPORAL

ALS PORTS A TRAVÉS DELS FORNS MEDIEVALS


Pastels, flaons, coquetes, carquinyols, pans i pastes… Els Ports és una terra on la gastronomia ha tingut, té i tindrà una importància sense igual. En qualsevol visita a les localitats de la comarca no hi pot faltar una parada als forns i pastisseries per tastar els dolços típics de la zona elaborats amb productes de la terra i de temporada. Una pràctica que es remunta segles enrere.

Per als amants de la gastronomia i la història, els Ports té una parada obligatòria: Forcall. Aquí hi ha el que és el forn en funcionament més antic d'Europa. Es tracta d'un forn construït el 1246, amb un marcat estil gòtic. Des que es va erigir no ha deixat de funcionar per oferir sempre els millors pans i dolços. El Forn de la Vila, nom pel qual es coneix, va ser restaurat el 1993, moment en què es va col·locar sobre la pedra una placa commemorativa amb la inscripció “Forn de la Vila, 1246-1993”.


Forn de la Vila – Forcall.


La visita impressiona, ja que el Forn de la Vila encara manté l'estructura original del forn medieval primitiu. Al seu interior compta amb dos antics forns de llenya de caràcter comunal utilitzats durant segles pels veïns i veïnes de Forcall per enfornar les seves delicatessen. Actualment, només un dels dos forns de llenya es fa servir, i és durant les celebracions de Sant Antoni de Forcall, la Santantonà, declarada Festa d'Interès Turístic Autonòmic i Bé d'Interès Cultural. Cada gener, el poble es reuneix en aquest espai únic per elaborar les coquetes i rotlletes que es repartiran durant la festa.


«Santantonà».


Forcall compta amb el forn en funcionament més antic, però no és l'únic forn amb història que podem conèixer a la comarca. Olocau del Rey i Vilafranca guarden als seus nuclis històrics dos forns medievals més de gran valor cultural.

El forn d'Olocau del Rei va ser erigit el 1272 i consta d'una petita sala amb tres arcs romànics, situada a la part posterior de la Confraria. Es creu que, antany, feia marxada d'un edifici major i no era únicament utilitzat com a forn. Avui dia, aquest forn del segle XIII no està en funcionament, però es pot visitar per conèixer el passat i la història dels antics pobladors del municipi.


Olocau del Rei.


Tras Forcall i Olocau del Rey viatgem a Vilafranca, on es troba el tercer forn medieval conservat als Ports. Datat del segle XIII, el Forn gòtic de Vilafranca forma part de la coneguda com a arquitectura 'de conquista'. Amb el pas dels anys, ha tingut propietats i usos ben diversos, tant privats com a comunals. Així, ha estat propietat de senyors feudals, noblesa, del municipi mateix i d'entitats privades. En aquests moments, el Horno s'ha convertit en un restaurant, de manera que es pot gaudir de grans menges des de dins d'un edifici de l'edat mitjana.

Aquests tres espais històrics conservats durant el pas dels segles són emblema del passat dels Ports. Un passat que ha arribat fins als nostres dies, a les actuals fleques i pastisseries, amb els diferents dolços que cada dia es couen i fornegen. La tradició més pura amb flaons o carquinyols i noves elaboracions com mousses o cassoletes s'entremesclen per oferir al visitant una experiència gastronòmica única difícil d'oblidar.


Flaons.

0 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page