LA LLEQUA
ARES
ETAPA 14
ELS ASSAGADORS
LA LLÈCUA - ARES
L’orografia dels Ports va fer imprescindible la construcció de camins de ferradura per comunicar les masies, poblacions i l’accés als diferents recursos naturals, per al seu aprofitament. Alguns d’ells es van ampliar per al trànsit del bestiar i altres, van ser creats nous, rebent el nom d’assagadors. Molts d’ells continuen estant en ús.
PUNTS DE SEGELL:
– Vilafranca. Oficina de turisme i Ajuntament.
– Cinctorres. Oficina de turisme i Ajuntament.
– el Forcall. Oficina de turisme i Ajuntament.
– La Mata. Ajuntament.
– la Todolella. Ajuntament.
– Olocau del Rei. Punt d'informació turística.
– Villores. Ajuntament
– Morella. Oficina de turisme.
– Vallibona. Punt d'informació turística.
– *Portell. Ajuntament.
– Herbers. Ajuntament.
Per a més informació, posar-se en contacte amb qualsevol punt d'inscripció o amb la Mancomunitat Comarcal Els Ports:
Tlf. 964440306 / 964441266
E-mail: info@mancomunitatelsports.es
Creu de la Llècua
Patrimoni cultural / natural / històric
Es tracta d’una creu de ferro amb un oval de pedra que representa l’efígie del Cor de Jesús, assentada a un pedestal de pedra llaurada de tres cossos quadrangulars que li donen una alçària de 2,10 metres.
Cada any, l’1 de maig se celebra la festa dels “Apòstols de la Llècua”. Aquesta festa es troba dins de l’antiga tradició, d’origen medieval, coneguda com el cicle de “Rotllos i Primes” o Rogatives, en la qual se sol·licita protecció dels sants per a les collites i per a la terra. En el cas de la Llècua, els participants d’aquesta rogativa es dirigeixen en processó fins a la Creu de la Llècua per beneir el terme. Al finalitzar, es reparteix entre els assistents rotllos o primes, que són productes típics de forn d’aquestes terres.
Al terme de Morella es realitzen un total d’11 vots i Rogatives, entre els mesos d’abril i juny, coincidint amb el període de sembra i recol·lecció dels fruits.