top of page
elsports_pueblos_sorita_cabecera.jpg

SORITA

TERRA D’HISTÒRIA I LLEGENDES

Sorita és una localitat situada en la ribera del riu Bergantes i que limita amb la província de Terol. A 3 quilòmetres del seu casc urbà es troba un monument extraordinari: el Santuari de la Mare de Déu de la Balma. Aquest, del segle XIV, es troba enclavat en una roca, aprofitant-se el seu abric natural al llarg de la història per construir tot el conjunt, que també formen un curiós campanar i una Hostatgeria. La Balma ha estat testimoni de nombroses històries i llegendes, convertint-se en un centre de peregrinació contra els endimoniats. En el seu exterior es pot visitar la Creu Coberta, que és una de les més belles de l’antiga Corona d’Aragó i la cúpula de la qual alberga uns frescs de Cruella. El riu Bergantes s’obre pas entre muntanyes i és un gran reclam especialment a l’estiu, ja que es pot prendre el bany. En el seu casc urbà podem recórrer els irregulars i empinats carrers i admirar les seves sòlides cases de pedra amb ràfecs i balconades de fusta. A la Plaça destaca l’Església parroquial, que data de mitjans del segle XVIII, i té tres naus, creuer i cúpula amb interessants frescs de Cruella. Les restes de muralla s’estenen fins al Castell, antic casalot del s.XIV, que encara conserva la seva esplèndida façana.

elsports_pueblos_sorita_imagen.jpg

MONUMENTS
SORITA

Santuari de la Verge de la Balma: Santuari del s. XIV, amb un campanar i hostatgeria posteriors. Declarat Monument Històric Artístic, a 3 km de la localitat. Emblemàtic per la seva situació i devoció, ja que es troba enclavat en la roca sobre un costat del riu Bergantes i es va convertir en un lloc de peregrinació contra els endimoniats. En el seu exterior es troba la Creu Coberta, una de les més belles de l’antiga Corona d’Aragó.

Restes del Castell i Casa de l'Ajuntament: El Castell està format per un casalot amb una senzilla però esplèndida façana del s.XIV. L’Ajuntament és del s. XVII i destaca pel seu ràfec.

INTERÈS 
TURÍSTIC

“Fonts calentes”, “Font del Planell”, “Font dels Cabezos” i riu Bergantes: Fonts termals i medicinals al costat del Bergantes i que mantenen una temperatura constant al llarg de l’any. El riu té diversos tolls en les quals es pot prendre el bany.

Estret del Barranc del Pardo: S’accedeix per rutes de senderisme. Es pot gaudir de la naturalesa en tota la seva esplendor i el seu profund canó.

“Paratge dels Bons Mossos”: Paratge format per pins d’enormes dimensions.

Masies, Molins i Torres: En el terme municipal de Sorita trobem construccions civils amb molta història, com la Masia de Vilà, que conserva el Molí del Vilà, on encara existeix una antiga fàbrica tèxtil, el “Molí del Xorrador” o el “Molí del Poble”. També hi ha masies que han intervingut vestigis de les construccions defensives d’antany, encara que estan molt deteriorades, com la Torre Beana i Torre Colomer.

LA BALMA IMPRESSIONA

ALTRES EDIFICIS RELIGIOSOS

Església parroquial: De mitjan el segle XVIII, i té tres naus, creuer i cúpula amb interessants frescs de Cruella.

Ermita de Sant Marc: Del s. XVI, a la part alta de la muntanya homònima a més de 1000 metres d’altura i des de la qual es pot gaudir d’unes vistes impactants.

FESTES I TRADICIONS

Festes patronals en honor a la Verge de la Balma

Festes patronals en honor a la Verge de la Balma: moment en el qual té lloc la representació de la “Lluita de l’Ángel i el Diable”, en la qual el be s’imposa al mal i la processó pot avançar fins al Santuari. Són les festes més populars i participatives de l’any, amb ball, bous, actes culturals i infantils….

Data: 7, 8 i 9 de setembre.

Sant Antoni

Principal festa de l’hivern.

Data: Gener.

Rogativa al Santuari de la Balma

Data: 1 de maig.

Rogativa a Sant Marc

Data: 25 d’abril.

elsports_pueblos_sorita_fiestas.jpg
bottom of page