ETAPA 6
L'ARQUEOLOGIA
LA TODOLELLA - FORCALL
Els Ports és una terra plena d’història, amb restes arqueològiques de diferents èpoques, com és el cas de la Moleta dels Frares a Forcall, considerat el jaciment més important de la província de Castelló. D’origen iberoromà, en aquest lloc estava situada la ciutat de Lesera, que connectava la Via Augusta amb la important ciutat de Caesaraugusta. Més endavant, el Paratge Natural Municipal de la Mola de la Vila conté gran varietat de flora i fauna.
LA TODOLELLA
FORCALL
PUNTS DE SEGELL:
– Vilafranca. Oficina de turisme i Ajuntament.
– Cinctorres. Oficina de turisme i Ajuntament.
– el Forcall. Oficina de turisme i Ajuntament.
– La Mata. Ajuntament.
– la Todolella. Ajuntament.
– Olocau del Rei. Punt d'informació turística.
– Villores. Ajuntament
– Morella. Oficina de turisme.
– Vallibona. Punt d'informació turística.
– *Portell. Ajuntament.
– Herbers. Ajuntament.
Per a més informació, posar-se en contacte amb qualsevol punt d'inscripció o amb la Mancomunitat Comarcal Els Ports:
Tlf. 964440306 / 964441266
E-mail: info@mancomunitatelsports.es
Mas de la Sebastina
Patrimoni històric / cultural / natural
El mas és la casa tradicional d’aquestes terres. Es tracta, generalment, d’una explotació agrària integrada per una casa de camp amb diverses dependències, una zona de pastura, i les terres de cultiu i els boscos. El mas està concebut per ser habitatge, i també lloc de producció, on es desenvolupen la major part d’activitats agrícoles i de manufactures.
En aquest mas hi ha un curiós cas de juxtaposició de cossos: habitatge, corral i graner. Es tracta d’un mas fortificat. Des del punt de vista arquitectònic cal destacar la tipologia constructiva realitzada en maçoneria i tàpia. També, la composició de l’alçat principal, l’atri de l’entrada, el forn i la premsa del vi.
L’any 1693 apareix una referència com “Mas de D. Blai Ferrer de Monroig dels Llops”. Des de 1962 fins a 1974, Enrique Porcar Badal i Pilar Roig Monterde van ser els últims masovers (habitants) d’aquest mas.
Ciutat Romana de Lesera
Patrimoni històric / cultural / natural
Localitzada en el cor de la comarca dels Ports, en el terme de Forcall, va ser la ciutat iberoromana més septentrional. Lesera és l’única ciutat romana coneguda a la província de Castelló. Es tracta d’un jaciment arqueològic de gran importància, no únicament per la gran superfície que ocupava, sinó, sobretot, perquè fa 2000 anys constituïa una gran aglomeració urbana molt organitzada i, fins i tot, tenia estatus municipal: Res publica leserensis.
Ocupava un recinte emmurallat d’unes 6 hectàrees i va estar habitada fins al segle III d. C. Es trobava molt ben comunicada amb la Via Augusta, a través d’un camí que discorria per un traçat molt semblat a l’actual N-232. Lesera va ser un important nus de comunicació entre les terres litorals del Mediterrani i les terres d’Aragó.
El conjunt de la Ciutat Romana de Lesera està declarat Bé d’Interès Cultural.
Necròpoli Sant Joaquim Menadella
Patrimoni històric / cultural / natural
Es tracta de la primera comunitat tumulària excavada i estudiada a la comarca dels Ports. La necròpoli de Sant Joaquim Menadella es correspon a l’Edat del Ferro, i és un espai funerari caracteritzat per les seues estructures circulars i quadrangulars, molt ben conservades.
Entre les restes que s’han trobat destaca un aixovar de ceràmica i metall que contenia restes dels difunts.
Aquesta necròpoli servia com a punt per honrar als difunts, i com a punt de trobada dels diferents grups familiars de la zona.
La necròpoli de Sant Joaquim Menadella està declarada Bé d’Interès Cultural.
Bassa de la Mola
Patrimoni històric / cultural / natural
Aquesta bassa recollia l’aigua que era utilitzada per regar i proveir d’aigua als masos. Tots el masos tenien horta per l’autoconsum, i el bestiar necessitava grans quantitats d’aigua.
El Paratge Natural Municipal “Mola de la Vila”, va ser declarat l’any 2005. Està localitzat en el terme de Forcall. El paratge té una superfície de 129,71 ha, i presenta una altitud mitjana de 920 metres. La seua altitud i la seua situació estratègica sobre la confluència dels rius Bergantes, de Calders i Cantavella, fan d’aquest lloc un mirador privilegiat de les terres de la comarca dels Ports.
A més, del valor paisatgístic d’aquest paratge destaquen els penya-segats rocosos i les masses de matolls i arbòries, que permeten la presència d’una gran diversitat de fauna.
Piló de Sant Marc
Patrimoni històric / cultural / natural
Des d’abril fins a maig se celebren les rogatives. Es tracta d’una tradició molt arrelada en tota la comarca. A més del seu vessant religiós, també té un caràcter lúdic i festiu. Les rogatives es remunten a l’època medieval, quan es realitzaven peticions per tenir pluges i bona collita. A més de la missa i la benedicció del terme, es reparteix el “rotllo” beneït, que és una pasta típica de forn. Actualment, a Forcall es realitzen 3 rogatives: al Piló de Sant Marc, Sant Cristòfol i a Sant Joaquim de la Menadella.
Situat al cim de la Mola de la Vila, gairebé a 1.000 metres, s’alça el Piló o Peiró de Sant Marc. Es tracta d’una construcció quadrada amb retaules i teula a quatre vessants amb una petita creu que remata el conjunt. L’any 1991 va ser restaurat.
Aquest piló rep la rogativa el cap de setmana més proper al 25 d’abril. La figura de Sant Marc és molt important a la comarca dels Ports, i es fan rogatives a Morella, Portell, Sorita, Olocau del Rei, Cinctorres, la Mata i Forcall.