top of page
elsports_pueblos_olocaudelrey_cabecera.jpg

OLOCAU DEL REI

POBLE AMB ENCANT MEDIEVAL

Olocau del Rey és una de les portes d’entrada a Els Ports. Precisament, aquest pas de l’antic camí de Cantavieja a la Todolella ha generat el seu casc urbà i li va conferir una posició geogràfica d’importància. El seu castell del segle XI es troba sobre un empinat turó a 1199 metres d’altitud, dominant una vasta extensió de terreny. Avui queden alguns trossos de muralles i una torre de planta circular. Són nombrosos els monuments i palaus que trobem en el seu recorregut urbà. Entre ells, destaca l’Església Parroquial de Santa María del Pópulo, dels segles XIII i XIV. El seu passat medieval es pot veure en altres construccions de rellevància, com l’Ermita de Sant Roc (s.XIX), la Casa Ajuntament, la Presó, el Palau de la Figuera, la Llotja de la Llana (tots del s. XVI) o les cases gòtiques. El Forn del segle XIII és un dels tres més antics de la Comunitat Valenciana, junt als d’Herbers i Forcall, i avui es pot visitar en albergar el museu. A més, les ermites de la Magdalena, de Sant Blas, de la Taronja i de Sant Marcos són valuosos exemples d’arquitectura religiosa.

elsports_pueblos_olocaudelrey_imagen.jpg

EDIFICIS DEL SEGLE XVI OLOCAU

Ajuntament: Del s.XVI, situat a la plaça, és un edifici noble restaurat, construït en pedra de cadirat, que consta de tres plantes.

Castell de Olcaf: Declarat BIC, del segle XI es troba sobre un empinat turó a 1199 metres d’altitud, dominant una vasta extensió de terreny. Avui queden alguns llenços de muralles i una torre de planta circular.

La Presó: Del s. XVI, consta de dues sales, una d’elles, sota l’antiga nevera, té un petit orifici de desguàs, que s’assembla a una sala de tortures medieval.

Casa Marques Figuera: Edifici construït en cadirat de dues plantes. Dues portades adovellades en planta baixa, i en el pis superior tres finestrals de forma rectangular amb fusteria gòtica. Ràfec de vol ampli tres filades de canecillos; coberta de teula àrab. Destaca l’accés per a carruatges, amb la protecció de dues peces de cadirat de formes zoomorfes (caragols).

MUSEUS 
OLOCAU

Exposició museogràfica:

Museu situat a l’edifici rehabilitat del Forn.

Aquest té una petita sala i tres arcs romànics, situat en la part posterior de la Confraria.

Allí es pot veure el “Llibre del Mustacaf” i els seus extractes, amb tots els plets que van tenir històricament contra Morella, fins que la localitat va aconseguir la independència en 1691.

EDIFICIS RELIGIOSOS

Església Parroquial de Santa María del Pópulo: dels segles XIII y XIV. Podem admirar la seva portada romànica, però presenta adorns barrocs de guixeria i esgrafiats del s. XVIII en el seu interior, sobre la construcció gòtica de nau amb capelles laterals i creuer amb cúpula. En ella es conserva una talla romànica gòtica del s. XIII de la Verge de la Taronja, autèntic tresor de la població anomenada així per sostenir la Verge a la seva mà una taronja i en els seus genolls al xiquet.

ERMITES
OLOCAU

Ermita de Sant Marcos: S. XV-XVI. Situada en les proximitats del riu Cantavieja i el Tormos. Posseeix un recinte exterior tancat, format per arcs romànics i el paviment central es troba empedrat. Durant anys, va albergar importants fires comercials.

Ermita de Sant Blas: Petita ermita, de planta rectangular d’una sola nau adossada a l’antic cementiri. Construïda al segle XV, es va modificar i es va recobrir amb voltes paredades de maó al segle XIII.

Ermita de la Magdalena: Primitiva ermita de quatre crugies, amb arcs, amb contraforts visibles en l’exterior sobre els quals descansa la coberta a dues aigües.

FESTES I TRADICIONS

Sant Antoni

Principal festa de l’hivern, que té al foc com a gran protagonista

Data: Gener.

San Blas

Data: Febrer.

Rogativa a la Verge de la Taronja

Una vegada que arriba la primavera a Olocau, es realitzen diferents romeries i rogatives. Entre elles, destaca la que es fa a la Verge de la Taronja.

Data: Segon diumenge de maig.

Rogativa de Sant Marcos

Cada quatre anys es porta la imatge del Sant Marcos al poble, programant-se diferents actes religiosos i pagans.

Data: 24 de novembre, cada 4 anys.

Santa Llúcia

Festes molt participatives i populars, amb balls, bous i activitats culturals.

Data: 13 de desembre.

elsports_pueblos_olocaudelrey_fiestas.jpg

ALTRES ESDEVENIMENTS  
ANUALS

Marxa BTT

A Olocau del Rey, se celebra cada any una marxa BTT que permet gaudir dels paisatges d’aquesta zona. Data: maig.

bottom of page