top of page
elsports_pueblos_portell_cabecera.jpg

PORTELL

ESSÈNCIA MEDIEVAL

Portell, com el seu nom indica, fa referència a l’entrada o “portelló” de les terres aragoneses a les valencianes, per la serra del Cardo a Morella. La situació d’aquesta localitat ha propiciat l’establiment de poblats des de la prehistòria. En el seu casc urbà destaca el Castell, declarat BIC, que formava part d’una xarxa d’edificacions defensives que envoltaven la localitat i que culminaven amb les dependències pròpies dels senyors territorials i governants. Actualment, poden contemplar-se alguns trams de muralla, encara que la fortificació més important és el Castell. La seva torre principal és el campanar de l’Església, actualment. El major encant del seu traçat urbà és conservar els seus orígens medievals, amb carrers estrets i llargues. Destaca la Plaça porticada. Fora del casc urbà trobem en entorn natural de gran interès, com el Bovalar i la Rambla de Celumbres. Precisament, en aquest lloc també podem observar el Pont Medieval. Al costat del riu de la Cuba també sorprèn la pedania deshabitada de “Les Alberedes”, on es troba l’ermita de Sant Marc.

elsports_pueblos_portell_imagen.jpg

MURALLA MEDIEVALPORTELL

Castell: Poden contemplar-se alguns trams de la poderosa muralla medieval i alguna torre. Però el més interessant és la Torre principal, avui campanar de l’Església, i la petita plaça de bous, que està integrada al pati d’armes.

Església Parroquial de l’Assumpció: Està integrada en el conjunt del Castell, del segle XVIII, d’estil barroc, amb una façana de tall neoclàssic.

Pont de la rambla: Pont Medieval que creua la Rambla Celumbres, un entorn de gran bellesa paisatgística. Ja existia en 1212 i tot apunta que és de l’època romana. Compta amb un sol ull, volta de canó, construït amb pedra de cadirat i maçoneria en la part superior.

Ermita de La nostra Senyora de l’Esperança: Dels segles XV i XVI, edificació d’una sola nau amb volta d’aresta estavellada de dos trams, nervis i cavis que manquen de pilars.

MUSEUS 
PORTELL

Museu del Tèxtil de Portell: En el complex de la Rosaleda Museu sobre la història del tèxtil en la localitat i els “faixeros” que exportaven les faixes per tota la Península. Actualment, el tèxtil continua sent important en la localitat i hi ha fàbriques que es dediquen a això.

Portell Porta Templaria: Recorregut per la presència de l’ordre religiós-militar en la localitat.

PAISATGES 
PORTELL

Rambla de Celumbres: Paisatge de gran singularitat i bellesa entre Cinctorres, Portell i Castellfort. Destaca per la gran biodiversitat i per les imponents formacions rocoses de la Roca Parda, la Roca Roja i la Roca del Corb, travessades pel riu.

Les Alberedes: Pedania deshabitada en el riu de La Cuba, formada per una trentena d’edificacions. Conserva la seva estructura i els seus habitatges originals, la qual cosa li atorga un encant especial i és un excel·lent testimoniatge del pas del temps i de la vida rural del segle XX. En ella es troba l’ermita de Sant Marc, d’estil gòtic del s.XIII-XIV.

FESTES I TRADICIONS

Pelegrins de Portell

D’origen medieval, manté el misticisme, religiositat i rigurositat en les seves normes. Explica la llegenda que l’origen està en la marxa de 12 homes que van caminar fins a Roma per demanar al Papa una benedicció que portés la salut i l’aigua al poble. Només va tornar un, 14 anys després, amb el mandat d’anar a l’ermita de Sant Pere de Castellfort. Des de llavors, 12 pelegrins de la localitat separats per 50 passos cadascun, peregrinen en silenci fins a Sant Pere de Castellfort i es torna a la vesprada. A l’arribada al poble els esperen les peanyes i banderes de la parròquia i es puja en processó a l’Església.

Data: Maig-juny.

Sant Marc

Rogativa fins a l’ermita de Les Alberedes, on es rep a la processó amb peanes i pendons i es realitza un volteig de campanes i la Missa. És un dia de convivència i festa per a tota la localitat.

Data: Cap de setmana després del 25 d’abril.

Sant Antoni

Principal festa de l’hivern.

Data: Cap de setmana més proper al 17 de gener.

Festes majors

En honor a la Verge de l’Assumpció, Sant Tomás de Villanueva i Sant Roque. Amb ball, actes taurins, festes, cercaviles, actuacions… moment de més participació de l’any.

Data: Setmana del 15 d’agost.

elsports_pueblos_portell_fiestas.jpeg
bottom of page