top of page

RUTA
ARTESANA

ESSÈNCIA I IDENTITAT

Als passats segles, una part important de l’economia domèstica dels habitants d’aquesta comarca estava basada en la producció de manufactures. En cada població es van desenvolupar oficis que van marcar el caràcter de les persones van habitar ací.

A través dels seus museus i centres d’interpretació, el visitant podrà sentir l’essència i la identitat dels habitants d’aquesta terra.

Descarregar mapa Els Ports en pdf

MUSEU DE LA FAIXA

CINCTORRES

La tradicional elaboració de faixes en la població de Cinctorres és un ofici documentat des de fa almenys tres segles, en els quals els veïns d’ací han treballat en la seva confecció i distribució per tota la Península Ibèrica.

En els tallers i fàbriques artesanals, així com a les cases, les dones i els homes elaboraven el producte, que posteriorment el “faixero”, amb la seva bicicleta o carro, repartia a llocs llunyans.

Degut a la seva importància en la identitat dels veïns del municipi, aquest museu recorda la tradicional manufactura i indústria del poble de Cinctorres.

CINCTORRES

Actualment: Per a visites s’ha de concertar a Oficina de Turisme.
Adreça: C/ del Hospital.
Horari: De dimarts a divendres d’11:00 a 14:00h. Dissabtes d’11:00h a 14:00h i de 17:00h a 19:00h.
Contacte: 964181428 (Oficina de Turisme).

MUSEU DE L’ESPARDENYA

FORCALL Y LA MATA

La tradició espardenyera als Ports es va desenvolupar principalment en pobles com Forcall, La Mata, la Todolella i Villores, nuclis propers als rius en els quals es conreava la matèria primera del cànem, necessària per fabricar les soles del producte.

Documentada ja des de l’edat mitjana, la producció d’espardenyes va ser bàsica en l’economia d’aquestes poblacions, que van aplegar a exportar milers de parells cap a tots els racons de la península.

Al centre de Forcall, el visitant podrà conèixer els instruments necessaris per a la seva elaboració, així com els tipus d’espardenyes i altres curiositats que fan que aquesta tradició artesana siga una de les més arrelades i que encara perdura en l’actualitat.

En la població de la Mata es troba un petit espai dedicat a l’espardenya, situat en un edifici molt interessant, l’antiga nevera medieval.

FORCALL

Actualment: Per a visites s’ha de concertar a Oficina de Turisme.
Població: Forcall.
Adreça: C/ Sant Josep.
Visites: Concertar en l’Oficina de Turisme.
Horari: De dimecres a diumenge de 10:30h a 14:00h.
Contact: 964171290 · forcall@touristinfo.net

LA MATA

Actualment: Per a visites s’ha de concertar preguntar al bar.
Població: La mata.

VALLIBONA

Al llarg dels segles, l’aprofitament dels recursos naturals de l’entorn ha estat fonamental per als habitants dels Ports. Vallibona, envoltada d’immensos boscos de carrasques i roures, ha destacat des de sempre en la producció de carbó vegetal, producte pel qual es necessitaven treballadors hàbils i sacrificats.

La producció i comercialització del carbó a Vallibona ha estat bàsica en l’economia dels habitants del municipi, constituint un complement imprescindible en l’economia familiar.

Al centre, situat a l’antiga presó medieval de la població, el visitant pot conèixer l’ofici i les diferents fases i eines per a la seva producció, així com la importància que aquest va tenir en el municipi fins a fa escasses dècades.

VALLIBONA

Actualment: Visites concertar a l’Ajuntament.
Adreça: Travesía Horno, nº 1.
Horari: Concertar a l’Ajuntament els dimecres i dijous de 9:00h a 14:00h.
Contact: 964 17 20 20

HERBERS

Herbers ha sigut un poble d’oficis artesanals. Les hàbils mans dels seus habitants van fer que es desenvoluparen un nombre considerable de professions, que serviren a la gent per a viure i sostenir l’economia de subsistència que predominava en els segles passats a la comarca.

Així, el poble d’Herbers ha volgut preservar el record d’aquests oficis tradicionals amb la creació d’un museu etnològic molt especial, en el qual es pot fer un recorregut per la història i tradició artesanal del lloc.

HERBERS

Actualment: Per a visites, cal concertar amb l'ajuntament o amb Viu Els Ports.

Ayto.  606 14 00 66

turismeherbers@gmail.com

 

Guia: 660061189
viuelsports@gmail.com
www.viuelsports.com

bottom of page