top of page

ARQUITECTURAREFLEXOS DELS POBLES

Son nombroses les manifestacions arquitectòniques i artístiques que conserva la comarca de Els Ports. A través d’elles, es pot viatjar per la historia de les persones que van habitar aquestes terres.

PEDRA EN SEC

Des de temps immemorials, a Els Ports s’ha desenvolupat aquesta popular tècnica constructiva, que consisteix en la construcció de parets de pedra per a abancalar terrenys, fer casetes de refugi de pastors o ramats, delimitar propietats, etc. La genialitat de la tècnica resideix en el fet que no existeix cap tipus d’argamasa o material de fixació de les pedres, pel que el seu propi pes i col.locació és el que determina la seua estabilitat.

La importància d’aquestes construccions al llarg dels segles ha fet que aquesta tècnica constructiva haja sigut reconeguda com a Patrimoni immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

CASTELLS, FORTALESES I PALAUS

Els Ports és una terra de frontera, el que ha condicionat el seu patrimoni arquitectònic. Des de fa segles, nombroses persones han cobejat el domini i possessió del seu territori, construint imponents edificacions amb finalitat defensiva.  D’aquest manera, al llarg i ample de la comarca, trobem interessants castells, muralles i torres.

A més a més, l’intens comerç que es va produir als segles passats va fer que s’establiren importants famílies de nobles i burgesos als diferents pobles de Els Ports, erigint imponents cases pairal i palaus.

EDIFICIS RELIGIOSOS

El ric patrimoni religiós de Els Ports permet fer un recorregut per les diferents etapes de la història de l’art: des d’edificis que conserven elements del mudéjar aragonès, fins a construccions romàniques, gòtiques, barroques o neoclàssiques. Veritables joies visitables que han perviscut al llarg dels segles i que son autèntics museus de la història d’aquesta terra.

bottom of page