top of page
elsports_pueblos_forcall_cabecera.jpg

FORCALL

ENCLAVAT ENTRE MOLES

Forcall deu el seu nom a la forma de forca que formen els rius Caldés, Cantavella i Morella, que s’ajunten donant lloc al naixement del riu Bergantes. El poble es troba situat al voltant de quatre moles de gran riquesa pisatgística i faunística: la Mola Garumba, la de Sant Pere o de Roc, de Sant Marc o de la Vila i d’Encamaràs o Roca Roja.

Capital en l’època romana, amb la ciutat de Lesera en la Moleta dels Frares, que és el jaciment més important de la província de Castelló. A Forcall destaca el seu casc urbà, amb una gran Plaça Major porticada, amb edificis de gran valor com el Palau dels Osset, el Palau dels Fort i la Casa de la Vila o Palau de les Escaletes. Altres punts d’interès de Forcall són l’Ermita de San José i calvari, el jardí–mirador del riu Caldés o l’Església de l’Assumpció. A Forcall també trobem el forn en funcionament més antic d’Europa.

En el seu terme municipal destaquen construccions religioses, com l’ermita de la Mare de Déu de la Consolació, dedicada a la patrona, nombroses masies o punts de gran interès paisatgístic, com la Plaça dels Moros. La Teuleria s’ha reconvertit en un centre d’interpretació de la fauna i la flora del Bergantes.

elsports_pueblos_forcall_santantoni.jpg

EL FORN MÉS ANTIC D'EUROPA

Casa de la Vila o Palau de les Escaletes: S. XVI-XVII, BIC. Edifici gòtic, amb façana de doble escala voladissa, sobre arc de mig punt. Ha tingut diversos usos al llarg de la història. En l’actualitat, trobem tres parts: la Fonda (part baixa), museu i saló d’actes (primera planta) i l’Ajuntament, que abans albergava l’antiga Església de San Miguel del s.XV (lateral).

Palau dels Osset: S. XVI-XVII- Palau típic del renaixement aragonès. Arquitectura de pedra noble, on destaca el seu bell i artístic doble ràfec llaurat de talla de fusta i els 36 arcs del seu pis més alt. És un establiment hoteler i restaurant.

Forn de la Vila: Té el seu origen en 1246, la qual cosa li converteix en el més antic d’Europa en funcionament. Manté l’estructura original, amb dos arcs, un de mig punt i un altre apuntat, on se situen els forns de llenya.

MUSEUS 
FORCALL

Col·lecció Museogràfica Permanent: Dóna a conèixer el passat de Forcall. La secció d’arqueologia correspon en la seva major part als materials trobats a la ciutat Iber-romana de Lesera. També, restes del Forcall medieval, com “la pedra dels ocells” i fòssils paleontològics.

Museu de l’Espardenya: Lloc en el qual es documenta l’ofici tradicional de l‘espardenya.

Centre d’Interpretació de la Festa de Sant Antoni: Recorregut per les festes de Sant Antoni, declarada BIC.

Centre d’Interpretació de la naturalesa del Bergantes

EDIFICIS RELIGIOSOS

Ermita de San José i El Calvari: Ermitori barroc construït a 1682, té un pòrtic cobert amb arcs de mig punt. En els jardins, sobre un pedestal, es troba l’estàtua de San José. El calvari compta amb les estacions del Viacrucis.

Ermita de la Verge de la Consolació: S. XVIII. Des de la seva ubicació pot observar-se el transcurs dels rius i la vall on es troba la localitat. Lloc de gran importància per a la població, on es troba la patrona de la localitat.

ExConvent dels Dominics: S. XVIII. Església amb 27 m. De longitud, 6 d’ample i el campanar una altura de 22 metres. En 1936 es va destruir i actualment està en mal estat de conservació.

PASSAT ROMÀ
LESERA

La ciutat de Lesera va ser l’únic nucli urbà d’època romana de terres castellonenques, per la qual cosa ha estat considerat el jaciment arqueològic més important de la província. Se situava en la Moleta dels Frares.

LA SANTANTONÀ
FESTA D'INTERÉS TURÍSTIC

FESTES I TRADICIONS

La Santantonà

La Festa del foc i de l’hivern, interessant per la seva antiguitat i peculiaritat, ja que conté un ric ventall de manifestacions culturals, antropològiques i històriques i que ha sabut conservar la seva tradició.

Data: Gener, cap de setmana més proper al dia 17.

 

Rogatives

· Al peiró de San Marcos: cap de setmana proper al 25 d’abril.

· A “Sant Cristòfol de Saranyana”: Segon cap de setmana de maig.

· “Sant Joaquín de la Menadella”. Punt més alt del terme i no lluny de la “ralla d’Aragó”, que separa València i Aragó.

Sant Cristòfol

Data: Mitjans de juliol. Patró dels conductors.

 

Festes patronals en honor a la Verge de la Consolació i a Sant Víctor Màrtir

Data: Última setmana d’agost.

elsports_pueblos_forcall_fiestas.jpg

MÉS ESDEVENIMENTS ANUALS

RUTA SENDERISTA «LES 4 MOLES»

Principis d’agost.

Caminada no competitiva que recorre les quatre moles que envolten la localitat.

Oficina de Turisme: 

Pl. Mayor 6, 

12310 Forcall

964171290

forcall@touristinfo.net

bottom of page