top of page

XIVA

MORELLA

fondo-etapa8.jpg

ETAPA 8

ELS
MIRADORS

XIVA - MORELLA

Els Ports acull nombrosos llocs que doten de personalitat i autenticitat aquestes terres. El territori muntanyós cedeix, de tant en tant, a planures que serveixen com a miradors naturals del paisatge i que permeten tenir espectaculars vistes d’aquestes terres, com és el cas de la serra de Sant Isidre.

franja-etapa8.png

PUNTS DE SEGELL:

– Vilafranca. Oficina de turisme i Ajuntament.
– Cinctorres. Oficina de turisme i Ajuntament.
– el Forcall. Oficina de turisme i Ajuntament.
– La Mata. Ajuntament.
– la Todolella. Ajuntament.
– Olocau del Rei. Punt d'informació turística.
– Villores. Ajuntament
– Morella. Oficina de turisme.
– Vallibona. Punt d'informació turística.
– *Portell. Ajuntament.
– Herbers. Ajuntament.

Per a més informació, posar-se en contacte amb qualsevol punt d'inscripció o amb la Mancomunitat Comarcal Els Ports:

Tlf. 964440306 / 964441266

E-mail: info@mancomunitatelsports.es

Camí del Roser de Xiva - Ermita del Roser

Patrimoni natural

Envoltat pels xops del Barranc dels Plans i xiprers del Calvari es localitza el Santuari de la Mare de Déu del Roser. El conjunt està format per l’ermita, la casa de l’ermità, el Calvari i la Capelleta vella de la Mare de Déu del Roser. L’entorn és de gran bellesa, i destaquen les grans parets verticals del barranc. A la zona també es localitza la Font del Roser.

La primitiva ermita fou construïda l’any 1242. En 1545 va ser renovada i ampliada. En un principi, l’advocació va estar sota la Mare de Déu de la Font. Amb el pas del temps, hi va canviar a l’actual Mare de Déu del Roser. L’actual ermita i calvari van ser construïts entre 1890 i 1895. El conjunt està declarat Bé de Rellevància Local.

La Mare de Déu del Roser és la patrona de Xiva, i la seua festa es realitza el segon cap de setmana d’agost. Cada cinc anys se celebra el Quinquenni, i la imatge és traslladada des de l’ermita fins a Xiva.

Font de l'Ordonyó

Patrimoni natural

Es tracta d’un petit pou cobert situat a l’antic camí que comunicava Xiva amb Morella.

El pou compta amb unes escales d’accés i una paret lateral per evitar les solsides de la terra del camí.

Tots els elements estan construïts amb la tècnica tradicional de la pedra en sec. Aquesta és una tècnica arquitectònica pròpia, senzilla, popular i ecològica, que ha transformat el paisatge. Des de fa segles, la pedra en sec s’ha utilitzat per a la construcció de masies, bancals, pous, abeuradors, etc., sempre d’una forma respectuosa amb el medi ambient i dotant d’una peculiaritat única aquestes terres de la comarca dels Ports.

Mas de Mejora

Patrimoni natural

La imatge tradicional dels Ports està formada per imponents muntanyes vertebrades per antics camins i aïllades masies. El mas és la casa tradicional de la comarca. Es tracta, generalment, d’una explotació agrària integrada per una casa de camp amb diverses dependències i per les pastures, les terres de conreu i els boscos que té adscrits.

El Mas de Mejora disposa de l’estructura típica d’estes construccions: vivenda, corrals i la pallissa. La seu tipologia constructiva és la pedra en sec i el tapial. D’aquest mas, destaca el balcó de fusta i la porta d’accés a la vivenda, de doble fulla originals. També es mantenen les porteres de fusta per tancar el ramat i que es poden veure a tota la comarca. Va ser abandonat en el segle XX.

Ametlers del Mas de Carceller

Patrimoni natural

Curiosos ametlers en forma de 4 o cadira, situats damunt de la paret del carreró per on discorria el camí de Xiva.

No està clar el motiu pel qual els ametlers han crescut amb aquesta forma, però es pensa que potser els forçaren a créixer d’aquesta manera per poder aprofitar millor tot el camp de cultiu i perquè les ametles caigueren al camí en lloc de caure al cultiu, i poder arreplegar-les millor.

L’activitat de la ramaderia i el conreu de secà ha suposat, durant molts segles, l’activitat bàsica de la comarca dels Ports. Tota eixa forma de treballar, de viure, de comunicar-se, ha creat un paisatge cultural únic a aquestes terres. Els Ports - Camí de Conquesta, està ple d’aquests elements que han anant conformant la història, la cultura i les tradicions d’aquest territori.

Pou Torre el Posso

Patrimoni natural

Aquest pou o font es troba localitzat en un punt estratègic del camí de Xiva, per la qual cosa es va convertir en una parada obligada per refrescar- se, tant les persones com els animals que recorrien aquest camí. La gran importància d’aquesta font o pou va fer que el nom dels dos masos de la vora també feren referència al pou: Torre el Posso i Mas del Pou. La construcció del conjunt hidràulic del pou està realitzada amb pedra típica de la zona.

En aquesta zona, també es conserva un tram amb l’empedrat original del camí de ferradura i carreró de pedra sec. Els camins van ser un eix fonamental, tant per a la comunicació de les persones, com per a la ramaderia. L’existència de pous com aquest va ser de gran importància. Generalment tenien les següents característiques: estaven ubicats en la unió de dos o més camins, construïts amb la tècnica de la pedra en sec, habilitats per abastir a les persones i al ramat, i molt d’ells, molt a prop d’un mas.