top of page
elsports_pueblos_vallibona_cabecera.jpg

VALLIBONA

PASSEJAR PER VALLIBONA ÉS TRASLLADAR-SE AL PASSAT, TORNAR A UNA ALTRA ÈPOCA.

La població de Vallibona està situada en una profunda vall per on discorre el riu Cérvol entre les serres del Turmell i de la Creu.
Assentada sobre un vessant orientat al sud-est, a una alçada de 672 metres sobre el nivell del mar, i protegit dels vents del nord per grans muralles rocoses, el seu nucli urbà ha estat declarat Conjunt Històric Artístic , sent un dels exemples d'arquitectura popular millor conservats de la Comunitat Valenciana. Passejar pels seus carrers és com retrocedir en el temps, ja que manté el seu traçat medieval amb carrers estrets adaptats als revolts de nivell, uns, i costeruts per salvar el desnivell, els altres, amb multitud de racons pintorescos.

elsports_pueblos_vallibona_imagen.jpg

CONJUNT
HISTÒRIC
ARTÍSTIC

Entre el seu patrimoni destaca l' Església Parroquial de l'Assumpció de la Verge , declarada Bé d'Interès Cultural amb categoria de Monument. És un excel·lent exemple de temple dels anomenats “de repoblació”, de la segona meitat del segle XIII, amb arcs diafragma de traçat apuntat i coberta de teula a dues aigües. Disposa al seu interior d'una sostrada mudèjar de fusta única per la seva significativa decoració polícroma. De gran qualitat i bellesa és també el revestiment barroc que emmascara la seva arquitectura original. La nau de l'església es cobreix, actualment, amb una volta de canó amb ulleres decorada íntegrament amb esgrafiats en què es desenvolupa un riquíssim programa iconogràfic. Completen el conjunt d'època barroca un cor alt cobert per una cúpula oval rebaixada sobre petxines, un orgue datat el 1791 i un campanar d'inspiració mudèjar.

MUSEUS I
ERMITES

Espai Vallibonavenatrix (Fòssils de Vallibona)
A les dependències de la Tourist Info s'exposa una reproducció de les restes del Vallibonavenatrix Cani, l'espècie de dinosaure originària de Vallibona així com un recorregut explicatiu de l'estudi dels fòssils de la localitat.


Presó
Situada als baixos de l'Ajuntament, s'hi accedeix per una porta amb arc de mig punt. Es distribueix l'interior en sala per al carceller i tres cel·les que conserven portes amb forrellats originals i petites obertures enreixades. Ha estat restaurada i acull actualment el Museu del Carbó.


Museu del Carbó
Ubicat a l'edifici de l'antiga presó, explica la història de la producció del carbó vegetal a Vallibona que, principalment durant els segles XIX i XX, va ser fonamental a l'economia del municipi, que aprofitava l'abundància de matèria primera existent als boscos del terme municipal.


Museu de la Techumbre Medieval
La Capella de la Comunió de la Parròquia de l'Asunción alberga el museu de la sostrada medieval de la mateixa. El recobriment barroc de l'església ha permès la conservació d'una magnífica sostrada polícroma. Després d'una restauració s'exposa en aquest espai una part de les peces l'extraordinària decoració de les quals combina motius mudèjars (laceria, inscripcions cúfiques...) amb altres procedents del gòtic lineal (escenes cavalleresques, animals fantàstics, heràldica).

Les ermites de Santo Domingo i de Santa Águeda, tots dos patrons de Vallibona, també formen part del patrimoni arquitectònic.


Ermita de Santo Domingo:
Superb conjunt monàstic, compost per església i hostatgeria, organitzat al voltant d'una plaça quadrangular pavimentada amb lloses de fang i amb una cisterna al centre.


Ermita de Santa Àgueda:
A 1175 metres d'alçada aquesta ermita està considerada com un dels millors exponents de l'estil romànic de repoblació. La portada de carreus regulars adovellats dóna pas a una nau coberta amb volta de canó.

NATURA EN ESTAT PUR

La seva gran riquesa paisatgística i la seva àmplia varietat faunística pot apreciar-se a les seves gairebé 10.000 hectàrees, que s'estenen per les muntanyes dels Ports i de la Tinença, fet que va fer que fos incorporada al Parc Natural de la Tinença de Benifassà.


És un lloc ideal per als amants de la natura, amb multitud de rutes senderistes de dificultat diversa, sis rutes d'escalada en bloc catalogades i una ruta de BTT (Morella-Vallibona).


Ruta Botànica:
Sender botànic de baixa dificultat, de poc més d'1 km. Passeig on es poden veure diferents ecosistemes ben conservats: el bosc de ribera del riu Cérvol, el carrascar i els antics camps de cultiu.


GR-7
Des de Vallibona podem dirigir-nos cap al nord, a Fredes o cap a l'oest, a Morella, ambdues rutes de nivell de dificultat mitjana-alta que recorren llocs de gran interès i bellesa.


GR-331 -Camí de Conquesta-.

Pel terme municipal de Vallibona transcorren dues etapes: Castell de Cabres-Vallibona i Vallibona-Vallivana.

Àrees recreatives.

S'han preparat al poble diverses àrees recreatives o “zones de berenador” que permeten descansar i avituallar-se gaudint de la tranquil·litat i del paisatge.

elsports_pueblos_vallibona_galeria_03.jpg

FESTES I TRADICIONS

Sant Antoni

Principal festa de lhivern.
Data: se celebra un cap de setmana proper al 17 de gener.

Festes patronals d'agost

en honor a Sant Domingo i Santa Àgueda.

Data: segona setmana d'agost.

 

Rogativa a Pena-roja de Tastavins

Cada 7 anys, l'endemà de l'Ascensió se celebra la pregativa trobada amb la població de Pena-roja. És un fet històric que perdura des de l'any 1347.

pueblos-vallibona-fiestas.jpg
bottom of page