top of page
elsports_pueblos_todolella_cabecera.jpg

TODOLELLA

IMPONENT CASTELL, GUARDIÀ I FORTALESA DE LA LOCALITAT

La Todolella s’albira des de la llarga distància gràcies al seu imponent Castell, guardià i fortalesa de la localitat, alçat sobre un pujol proper. La seva situació estratégica l’amaga a mesura que un s’acosta a la localitat o fins i tot quan es camina pel casc urbà. Edifici de caràcter senyorial, construït al segle XVI sobre un altre castell anterior del segle XIII. De planta rectangular i pati central, cal destacar les torres, les portes gòtiques, el pati d’armes interior, la porta d’entrada amb arc de mig punt, les pintures murals i el corredor porticat. L’interior té objectes i mobiliari d’època. Els carrers de la Todolella són sinuosos i de marcat traçat medieval. En el casc urbà es troba la singular església parroquial en honor a Sant Bartolomé, l’Ajuntament i altres cases singulars. Als afores, podem gaudir d’un paisatge de gran interès, que ofereix vistes panoràmiques des de les zones altes, construccions civils de gran importància arquitectònica i històrica, com el “Pont del Molí” i el “Pont Gòtic” o una localitat deshabitada tan peculiar com Saranyana. A la part alta de la Mola de Roc s’alça la impressionant ermita de Sant Cristófol. El patrimoni immaterial es manifesta a la Todolella amb una dansa tradicional d’origen ibèric, com són “Les Danses Guerreres”.

elsports_pueblos_todolella_galeria_imagen.jpg

MONUMENTS
TODOLELLA

Castell: Edifici de caràcter senyorial, construït al segle XVI sobre un altre castell anterior del segle XIII. De planta rectangular i pati central cal destacar les torres, les portes gòtiques, el pati d’armes interior, la porta d’entrada amb arc de mig punt, les pintures murals i el corredor porticat.

Pont del Molí i ermita de Sant Onofre: Primer pont construït en la localitat per creuar el riu, que es troba a l’altura de l’accés a l’antic molí del poble. En aquest punt també està l’ermita de Sant Onofre, conformant un conjunt molt interessant.

Pont Gòtic: Segon pont que es va construir en la localitat. La seua magnificiència l’adquireix per l’amplitud gairebé impossible del seu ull de 13 metres d’ample. S’acompanya d’un segon ull per a pas de les persones d’amplària de carro. Il·luminat per les nits.

EDIFICIS RELIGIOSOS

Ermitori de Sant Cistòfol: Destaca pel seu enclavament i la seva monumentalitat. A la part alta de la Mola de Roc domina els termes municipals de la Todolella, Forcall i Cinctorres. És un conjunt arquitectònic molt interessant, amb ermita i rafal de pati interior. Fins a aquí arriben diverses rogatives de les tres localitats.

Església parroquial en honor a Sant Bartolomé: Es troba als peus del Castell, conformant un conjunt monumental que corona la localitat. Temple de creu grega amb cúpula central, accés lateral i campanar situat als peus de la nau central, amb espadanya de coberta semicircular, una raresa arquitectònica de l’època.

LLOCS
TURÍSTICS

Saranyana: Poble deshabitat. En aquest lloc es troba l’església barroca de San Miguel, les ruïnes de l’església romànica i diferents portals de cases que li donen una bellesa única a aquest lloc. Saranyana és una mostra la vida i costums de les zones rurals d’antany.

La Mola de la Todolella: Des del seu alt, a 1128 metres, s’albira una impressionant extensió de la comarca.

Font del Camaró: Petit salt d’aigua que brolla verticalment entre les roques durant la primavera.

Forat del Lladre: Apuntant-se a aquest amagatall de lladres s’observa un tàlveg de vegetació increïble, on la roca s’escapa de la vegetació en vetes impressionants.

Zona d’esbarjo Els Safaretjos: Zona en la qual es pot observar com es rentava la roba antany i gaudir de la naturalesa a la vora del riu Cantavella.

Tradició d’espardenyes: Als carrers de la Todolella es treballa el cànem per a la confecció tradicional d’espardenyes. Si no és diumenge ni festiu, és habitual veure aquest treball als carrers de la localitat.

Observatori astronòmic: la Todolella compta amb un punt d’observació astronòmica en la partida de Santa Bàrbara. Per poder utilitzar-ho han de contactar amb l’ajuntament.

FESTES I TRADICIONS

Les Danses Guerreres

El Castell i les Danses Guerreres són els dos emblemes de la Todolella. Dansa tradicional d’origen ibèric en la qual vuit homes vestits amb la indumentària típica ballen els tretze passos imitant una lluita amb pals, espases.

Data: El diumenge de les festes patronals en honor a Sant Bartolomé, a les 6 de vesprada. Aquestes es festegen cada any la setmana del 24 d’agost.

Sant Antoni

Principal festa de l’hivern.

Data: Se celebra a meitat del mes de febrer, una setmana abans de Carnestoltes, sent un dels últims Sant Antonis dels Ports

elsports_pueblos_todolella_fiestas.jpg
bottom of page