top of page
elsports_pueblos_morella_cabecera.jpg

MORELLA

ENCANT MEDIEVAL

Coronada per un imponent i inexpugnable castell i abraçada per 14 torres i 1,5 quilòmetres de muralles, Morella respira història a cada racó. Perquè endinsar-se en el seu casc urbà, per qualsevol dels seus sis portals, és viatjar a l’època Medieval. Posseeix nombrosos edificis singulars, carrers recurrents o temples que són autèntiques joies, com la Basílica Arciprestal Santa Maria la Major. També és d’imprescindible visita el Castell, testimoni de nombroses batalles i episodis històrics. Però Morella és molt més. Perquè té un inesgotable patrimoni, llegat d’una impressionant història: des de la prehistòria fins a l’actualitat, amb els dinosaures, les pintures rupestres i restes arqueològiques del Neolític, l’època islàmica, la Reconquesta, l’esplendor Medieval, el carlisme o l’època moderna. A més, Morella té un extens terme municipal, que permet gaudir de belles localitats en paratges únics, de refugis enmig dels boscos o d’una gran oferta de turisme actiu.

elsports_pueblos_morella_imagen.jpg

PATRIMONI I HISTÒRIA

Castell: Fortalesa militar situada en la part alta d’un turó, que ha estat testimoni del pas de nombroses civilitzacions i d’innombrables guerres que han deixat la seva emprempta. Ofereix grans vistes paisatgístiques.

Palau del Governador: Palau construït aprofitant el buit de la Cova Major del Castell. En ell es pot visitar l’exposició “El Castell, una història de futur” i diferents restes del Neolític trobades en aquest lloc.

Basílica Arciprestal Santa Maria la Major: Esplèndid exemple del Gòtic Religiós. Destaquen els dos portals d’entrada. Al seu interior, d’especial bellesa són el cor, amb la seva singular escala, l’altar major barroc i l’orgue, considerat el més important de la Comunitat Valenciana.

Ajuntament de Morella: Edifici del Gòtic Civil, que posseeix el Premi Europa Nostra a la restauració. D’especial interès són les dues sales gòtiques i la Llotja.

Convent de Sant Francesc: Antic convent de frares franciscans, posseeix una església i un claustre de gran bellesa amb uns arcs de gran elegància arquitectònica. A l’interior de la Sala de Profundis trobem una veritable joia de la pintura macabra: La Dansa de la Mort. Actualment, és el començament de la visita al Castell.

Aqüeducte: Construït al segle XIV constitueix una veritable obra d’enginyeria hidràulica. Avui dia es conserven dos trams ben diferenciats a través dels quals podem apreciar com es transportava l’aigua.

Carrer Blasco d’Alagó: Tram de carrer de porxos, amb un atractiu especial. Conegut també com la “Plaça”, ja que se situa el mercat des de l’època Medieval.

La Jueria: Petit barri amb estrets carrers, típic dels enclavaments jueus.

Cases pairals: Existeixen a Morella nombroses cases pairals testimoni de la vida de la noblesa i de la burgesia morellana, amb suggestives façanes, entre les quals destaquen la Ciurana, Piquer, Marquès de Cruïlles o Suñer, actual Hotel Cardenal Ram.

MUSEUS 
MORELLA

Museu Temps de Dinosaures: Col·lecció de restes paleontològiques trobades a Morella. Destaca la figura del Iguanodon com a dinosaure de major presència.

Torres del Joc: Torres bessones del s. XV de base octogonal amb pont d’enllaç, que constitueixen l’entrada més monumental de la ciutat.

Sales Gòtiques de l’Ajuntament de Morella

EDIFICIS RELIGIOSOS

A Morella hi ha nombroses esglésies a l’interior del casc urbà i en el terme municipal. Moltes s’han reconvertit en espais d’ús públic, com la de Sant Miquel, que alberga el Centre de Salut, o la de Sant Nicolas, Museu del Sexenni. La Basílica Arciprestal Santa María la Major o el Convent de Sant Francesc són visitables. A més, en tot el terme municipal hi ha moltes ermites, a les quals s’acudeix en el cicle de “Rotllos i Primes”.

TURISME D'INTERÈS 
MORELLA

Parc multiaventura Saltapins: Circuit d’aventura situat en el complex de la Fàbrica Giner (a 4 km de Morella), en el qual pots caminar per sobre dels arbres a través de ponts, passarel·les o tirolines.

Fàbrica Giner: Antic complex industrial reconvertit en diferents instal·lacions turístiques. En ell trobem un alberg, una casa rural, instal·lacions esportives, parcs infantils o zona per muntar a cavall. Situat en un enclavament paisatgístic de gran interés, al costat del riu Bergantes.

Morella la Vella: Abric rupestre declarat Patrimoni de la Humanitat, a 4 km de Morella en direcció a Xiva.

Localitats del terme municipal: Xiva, Herbeset, La Pobleta i Ortells. Petites localitats pintoresques situades en entorns paisatgístics de gran interés.

Pereroles: Un dels espais naturals més emblemàtics de Morella. A 13 km de Morella, amb accés des de la N-232 en Torremiró, conjuga un espectacular entorn natural, l’assossec de la muntanya, l’estada en refugis i la possibilitat de viure intenses aventures, com la cerca de bolets, rutes senderistes o recorreguts en BTT.

Passeig de l’Albereda: zona verda del casc urbà de Morella, amb diferents parcs infantils i sense entrada de vehicles. Ideal per al turisme familiar o amb mascotes.

FESTES I TRADICIONS

Anunci

L’any anterior a la celebració del Sexenni, s’anuncia l’arribada d’aquesta festa. Al matí, té lloc la Missa i el pregó solemne de la Vila, on es manifesta la intenció de complir el vot. A la vesprada, arriba la desfilada de carrosses elaborades amb paper arrissat durant tot un any de treball. Aquest destaca per la gran quantitat de confeti que es tira, més de 50 tones, la qual cosa es converteix en una autèntica guerra de pau i diversió.

Data: Cada sis anys. Proper, agost de 2029.

Sexenni

Per agrair a la Mare de Déu de Vallivana d’haver lliurat de la pesta a la població en el s. XVII, en 1673 les autoritats formulen el vot de fer un solemne novenari en el seu honor cada sis anys. En aquesta celebració, els carrers s’engalanen amb espectaculars adorns de paper arrissat, pels quals es treballa durant tot un any, els gremis organitzen la celebració i les danses recorren els carrers amb els seus impressionants vestits. La ciutat viu els seus moments de màxim esplendor i és un autèntic museu viu.

Data: Cada sis anys. Proper, segona quinzena d’agost de 2024.

Sant Antoni

El foc es converteix en protagonista a les principals festes de l’hivern. A Morella, es representa la Vida del Sant i es crema la Barraca el divendres. El dissabte tenen lloc els actes més solemnes i la representació del contraban i del cicle agrari.

Data: Cap de setmana després del 17 de gener.

Carnestoltes

Festa que conserva el seu to crític i que té com a característica l’absoluta llibertat organitzativa.

Data: Primer dissabte de Quaresma.

Setmana Santa

Entre els actes religiosos destaquen les solemnes i austeres processons. El Dijous Sant, les “curolles” porten un misteri, un símbol d’algun passatge de la Passió de Jesús. El Divendres Sant es celebra la Processó de l’Enterrament del Senyor.

Rogatives, cicle de “Rotllos i Primes”

La primavera és temps de Rogatives a Els Ports. Des de Sant Marc fins a Sant Cristòfol (25 d’abril-10 de juliol) en diversos punts del terme es realitzen benediccions. La principal Rogativa és el primer dissabte de maig, quan els morellans van a Vallivana a venerar a la Mare de Déu.

Corpus Christi

De les més antigues de la Comunitat Valenciana, ja que està datada en 1358 i seguia les pautes del de València, sent soles tres anys posterior. Se celebra el diumenge i el dissabte té lloc la Degolla, on una sèrie de personatges i molts xiquets de blanc representen la matança dels Sants Innocents.

Festes d’Agost

Moments de més participació de l’any. Desfilada de la dansa dels pelegrins, actes taurins, festes, xarangues, música, dinars i sopars populars…

elsports_pueblos_morella_otros_03.jpg

FIRES 
ANUALS

FIRA DE LA CAÇA

MAIG

Al maig se celebra una fira que, malgrat la seva joventut, s’ha convertit en un referent per als amants del turisme cinegètic.

FIRA DE MORELLA

EL SEGON CAP DE SETMANA DE SETEMBRE

Una de les fires més antigues. Aquesta va ser concedida pel Jaume I en 1257 i té més de set segles i mig d’història. En ella es conjuga la tradició ramadera amb un gran aparador de promoció dels productes i serveis de la localitat.

Data: segon cap de setmana de setembre.

ALTRES 
ESDEVENIMENTS

MEDITERRANEAN XTREM

PRIMER CAP DE SETMANA D'ABRIL.

Dura competició de BTT, que uneix Castelló, Morella i Benicàssim. Data: primer cap de setmana d’abril. 

CROSS COUNTRY MORELLA

15 DE JULIOL

Competició que permet gaudir del BTT, amb un circuit semi-urbà. La prova serà Campionat de la Comunitat Valenciana.

Oficina de Turisme. 964 1730 32, Plz. San Miguel, 1. Horari: Dilluns-Dissabte, de 10 a 14 h y de 16 a 19 h. Diumenge, de 10 a 14 h.

bottom of page