top of page

INSPIRA'T
SEGONS
ELS MEUS DESITJOS

MIRADORS
NATURALS QUE ET TALLARAN LA RESPIRACIÓ

SENT LA NATURALESA

Si ets dels que els agrada descobrir racons espectaculars, respirar l’aire pur dels nostres boscos, veure de prop voltors, cabres i altres animals, arrimar-te a elevades roques enmig de la naturalesa i sentir l’adrenalina que això produeix, acosta’t als miradors més espectaculars de Els Ports.

1. RAMBLA CELUMBRES

OBSERVA ELS VOLS DELS VOLTORS

Des de l’observatori d’aus de Cinctorres o des de la Roca Roja, ja en Portell, pots gaudir d’un mirador natural impressionant, com és la Rambla Celumbres. En la Roca Roja es posen a descansar els voltors, per la qual cosa els seus salts al buit són un atractiu més per a gaudir d’aquest espai. Per a accedir, cal seguir la carretera de Cinctorres a Portell i entrar pels entradores indicats.

elsports_inspirate_segun_misdeseos_1.7miradores_1.jpg

2. LA DEVESA, FORCALL

VISTES IMPRESSIONANTS

En passar Forcall, trobem un desviament que ens porta a la Mola la Vila. Pujant a l’alt de la muntanya, gaudirem unes vistes de Forcall impressionants.

elsports_inspirate_segun_misdeseos_1.7miradores_2.jpg

3. ERMITORIO DE SANT CRISTÓFOL

OBSERVA GRAN PART DE LA COMARCA

Una vegada passat Forcall, agafarem un desviament a l’esquerra indicat que ens porta al ermitorio de Sant Cristófol. Durant l’ascensió podrem visitar la localitat despoblada de Sarañana. Després de vuit quilòmetres, arribem al ermitorio, un lloc des del qual es veuen diverses localitats com Cinctorres, Forcall, Morella o Castellfort i gran part de la comarca.

elsports_inspirate_segun_misdeseos_1.7miradores_3.jpg

HERBESET I PEIRÓ DE SANT ANTONI

UN MAR DE MUNTANYES

Seguint la N-232, uns deu quilòmetres després de passar Morella, prendrem el desviament a la CV-105, que ens porta a Herbeset. Aquesta localitat ja té una vista panoràmica preciosa. Però un quilòmetre abans d’arribar, trobarem el peiró de Sant Antoni. Des d’ell, gaudirem de vistes muntanyes impressionants.

elsports_inspirate_segun_misdeseos_1.7miradores_4.jpg

5. MIRADORES DE LA TINENÇA DE BENIFASSÀ

CV-105 RUTA PER LA NATURALESA

Recórrer la CV-105 és gaudir de la Tinença de Benifassà. Ací, trobarem nombrosos miradors naturals espectaculars, com la vista després del entrador de Fredes, en el qual es veuen el Ballestar i la Pobla de Benifassà, l’església de Coratxà, Fredes, el Boixar… Existeix una ruta amb cotxe per a anar de mirador en mirador i gaudir de la naturalesa.

elsports_inspirate_segun_misdeseos_1.7miradores_4.jpg

6. BARRANC DE LA FOS

UN BARRANC IMPRESSIONANT

Barranco més important de Vilafranca, situat al sud-est de la població, a pocs metres de les últimes edificacions del casc urbà. En aquestes vistes destaquen l’ermita de Sant Cristófol de Benassal, el Penyagolosa (cim més alt de la Comunitat Valenciana) i la muntanya Picaio.

elsports_inspirate_segun_misdeseos_1.7miradores_6.jpeg

7. TOSSAL GROS

IMPONENT

Des del cim del Tossal Gros veiem un extens territori: el Maestrat, les muntanyes de Benifassà, part de Catalunya i Els Ports. En un profund trobem Vallibona, dominant el llit del Cervol, i al lluny s’alça imponent Morella.

10 FORMES DE DESCOBRIR LA NOSTRA GASTRONOMIA

PETITES
JOIES RURALS

A Els Ports trobem diferents localitats en les quals el pas del temps ha deixat la seva petjada i avui han quedat deshabitades o amb poca població. No obstant això, descobrir les pedanies de la comarca és trobar petites joies rurals, que mereixen una visita.

PLATÓ

DE RODATGE

Els encants de la comarca de Els Ports no han passat desapercebuts per a nombroses marques comercials, que han triat els seus racons per promocionar els seus productes. Algunes de les campanyes de promoció més destacades han estat les següents:

elsports_inspirate_segun_misdeseos_4.platoderodaje-1.jpg
elsports_inspirate_segun_misdeseos_4.platoderodaje-2.jpg
elsports_inspirate_segun_misdeseos_4.platoderodaje-3.jpg

“I am different” (Nikon Europe). La marca de càmeres de fotografia va rodar la seva campanya de 2014 a Sevilla, València, Morella i Barcelona.

elsports_inspirate_segun_misdeseos_4.platoderodaje-4.jpg
VISA

“Samba d’Espanya” (Visa). Visa va triar a 32 directors de cinema per mostrar com es viu la Copa del Món a cada país classificat per a la competició. L’espot d’Espanya es va rodar a Barcelona i Morella (2014)

elsports_inspirate_segun_misdeseos_4.platoderodaje-5.jpg
OBRINT PAS

Obrint Pas va gravar el disc “Benvingut al Paradís” a Cinctorres. En la masia “Masnou”, el grup es va tancar durant una setmana per realitzar l’enregistrament.

elsports_inspirate_segun_misdeseos_4.platoderodaje-6.jpg
ELS PORTS 

DE CINEMA
I LITERATURA

L’apassionant història de Els Ports i els seus racons amb encant han estat font d’inspiració per a nombrosos escriptors i directors de cinema. Sobre aquesta comarca s’ha escrit en nombroses novel·les, llibres històrics, científics, poètics… Escriptors de la talla de Manuel Vázquez Montalbán, Pío Baroja, Camilo José Cela, Joan Fuster o Vicent Andrés Estellés referents de la literatura espanyola i valenciana, han trobat la seva font d’inspiració a la comarca de Els Ports.

elsports_inspirate_segun_misdeseos_5.cine_literatura_1.jpg
elsports_inspirate_segun_misdeseos_5.cine_literatura_2.jpg
elsports_inspirate_segun_misdeseos_5.cine_literatura_3.jpg

Pel que fa a Els Ports de cinema, cal destacar el rodatge de Terra i Llibertat (Land and Freedom, Ken Loach, 1995), pel·lícula que va competir per la Palma d’Or a Cannes i que va ser un gran èxit de crítica. Va guanyar el FIPRESCI a Cannes, el César o el premi a la Millor Pel·lícula Europea de l’Acadèmia de Cinema Europea. Pel·lícula rodada a les muntanyes de Els Ports, entre Morella i Mirambel, i que narra la lluita d’un jove comunista arribat de Liverpool durant la Guerra Civil Espanyola. Altres pel·lícules que s’han rodat en aquestes terres són Amanacer de un sueño (Freddy Mes Franquesa, 2008), amb Héctor Alterio i Alberto Ferreiro, “Tramontan”a (Carlos Pérez, 1991), amb Emma Suárez i Jorge Sanz, En brazos de la mujer madura (Manuel Lombardero, 1996) o “Fin” (Jorge Torregrossa, 2012), amb Clara Lago i Maribel Verdú. En els vuitanta també es va fer famosa la série Clase media, amb Antonio Resines i Charo López, rodada també en aquesta zona.

elsports_inspirate_segun_misdeseos_5.cine_literatura_4.jpg
bottom of page