top of page
elsports_pueblos_castellfort_cabecera.jpg

CASTELLFORT

ABRUPTE I IMPONENT

Rodejat d’una orografia accidentada, amb barrancs que han excavat autèntics talls i altures que superen els 1300 metres, i encimbellat en una mola entre parets naturals de pedra en sec trobem Castellfort. Un paisatge impressionant que podem albirar des de “la finestra del mirador” del mateix casc urbà. Passejant pels seus carrers descobrirem els Porxos, del segle XVII i XVIII, que antigament complien la funció de llotja comercial, l’Ajuntament, la façana del qual és la més important a nivell artístic, l’Església Parroquial, del s. XVIII, estil neo-renaixentista i elegants proporcions, la “Confraria dels Lletrats” o altres edificis com la Casa dels Marquesos de Castellfort, els Montserrat i “Les Capelletes”.

Als afores de la localitat, a 1282 metres d’altura, destaca l’ermita de Sant Pere, lloc de nombroses peregrinacions. Església de grans dimensions, d’arquitectura romànica de transició i gòtica del s. XII-XIII, una de les més antigues de Castelló. També trobem altres ermites als afores, com la Mare de Déu de la Font o la de Santa Llúcia.

elsports_pueblos_castellfort_imagen.jpg

ARQUITECTURA RELIGIOSA

Ermita de Sant Pere: declarada Bé d’Interés Cultural, del s. XII-XIII, d’arquitectura romànica de transició i gòtica, una de les més antigues de la província de Castelló. A 1282 metres, lloc des del qual es poden localitzar extenses vistes de la comarca.

Mare de Déu de la Font: Conjunt d’edificacions que s’agrupen entorn a una plaça, com l’Església, l’hostatgeria,lloc per a les cavalleries i la Sala Pintada.

Iglesia Parroquial: Construïda en el s. XVIII, d’estil neo-renaixentista i elegants proporcions.

Santa Llúcia: Conjunt d’edificacions que forma una masia habitada. L’ermita conserva un magnífic empedrat de cants rodats que configuren un laberint.

HISTÒRIA I NATURALESA

Rambla de Celumbres: Paisatge de gran singularitat i bellesa entre Cinctorres, Castellfort i Portell. Destaca el llit de la Rambla, amb els seus vertiginosos penya-segats rocosos i diverses fites paisatgístiques, com la Roca Roja, la Roca Parda i la Roca del Corb.

Pedra en sec: Edificacions construïdes de pedra en sec com a refugi de pastors. El millor lloc per admirar la pedra en sec són els voltants de Sant Pere i de camí a Vilafranca.

Poblat ibèric: Restes de poblat fortificat, descoberts recentment en excavacions arqueològiques. Estes han tret a la llum el “Castell de Castellfort”, que tenia torres i muralles, i proper a aquest punt, s’han descobert més restes.

TRADICIÓN E HISTORIA

Castellfort respira tradición e historia. La ermita de Sant Pere es el punto final de varias peregrinaciones, como la de Catí o els peregrins de Portell. Además, la población de Castellfort peregrina a otros puntos del término municipal durante varias rogativas, como a la Mare de Déu de la Font.

FESTES I TRADICIONS

Sant Antoni

Principal festa de l'hivern, que té al foc com a protagonista i se celebra al gener.

Processó fins a la Mare de Déu de la Font

Segon dissabte de Quaresma.

Els Catinencs

Primer dissabte de maig. Rogativa entre Catí i Castellfort, que ja es celebrava en 1424 i en la qual els pelegrins preguen al cant la pluja per a una bona collita.

Santa Quiteria

Es reparteix una coca elaborada per les dones del poble en la Mare de Déu de la Font.

Festes patronals

En honor a Sant Roc i la Mare de Déu de la Font. Se celebren a la fi d’agost.

elsports_pueblos_castellfort_fiestas.jpg
bottom of page