top of page

FESTES

LA NOSTRA IDENTITAT CULTURAL

El calendari festiu de la comarca de Els Ports té nombroses cites imprescindibles al llarg de l’any. Celebracions singulars, que mantenen elements que provenen des de l’època medieval i un gran arrelament en cadascun dels pobles. A més, a Els Ports es poden trobar danses i manifestacions culturals de gran importància i que han estat el germen de moltes altres que van néixer posteriorment en altres llocs, com la Dansa Guerrera de la Todolella. Danses, que posen en valor també una tradició artesanal de la zona, amb indumentàries de gran valor.

A Els Ports, l’hivern està protagonitzat pel foc i les Santantonades, l’arribada de la primavera ve de la mà de l’Onso, que dóna pas a una estació plena de Rogatives. Durant l’estiu i la tardor, els pobles de Els Ports viuen els seus moments més participatius i populars amb les festes patronals. I cada sis anys, es viuen celebracions que destaquen per ser increïblement úniques i espectaculars, com l’Anunci i el Sexenni de Morella. A més, a Els Ports també se celebren d’una manera singular festivitats religioses, com la Setmana Santa, el Corpus Christi o Sant Cristòfol.

DANCES
TRADICIONALS

Les danses de la comarca dels Ports tenen molts elements comuns, com la música de dolçaina i tabal, les indumentàries típiques de les localitats o la tradició dels seus passos.

Sens dubte, la dansa popular més destacada és la Dansa Guerrera de Todolella. Aquesta es tracta d’una manifestació cultural de gran importància, declarada Patrimoni Històric Artístic des de 1989. La Dansa Guerrera es representa des de fa segles i està plena d’elements singulars i simbolismes. En ella, són vuit guerrers vestits amb indumentària típica els que ballen tretze passos imitant una lluita amb espases, bastons i escuts.

Una altra dansa tradicional als Ports, que es representa en diferents localitats, són les Gitanetes. En ella, diverses joves amb vestimentes tradicionals dansen al voltant un jove que sosté un pal, entrellaçant les seves cintes.

Les danses del Sexenni són manifestacions culturals de gran valor. Entre elles, destaquen els Torneros, pels seus impressionants passos i per ser la dansa de la ciutat. Aquesta la integren joves vestits amb indumentàries de reminiscències florentines. Al ritme de la dolçaina i el tabal realitzen passos de gran dificultat, com els girs de 180º en l’aire, que sorprenen als espectadors. A més, les Gitanetes, Arts i Oficis, els Llauradors i dels Teixidors mostren les seves espectaculars passos durant el Novenari.

A més, als Ports trobem més danses, com “els varetes” i “els dansants” a Forcall, la “dansa dels pastorets” a Sorita o diferents balls populars, que es representen en ocasions especials, com el Ball del Poll, la Dansa del Pastor, el Ball Rodat, a els peregrins, el Ball Plà …

elsports_agenda_fiestas_danzas_1.jpg
elsports_agenda_fiestas_danzas_cabecera_2.jpg

SANT ANTONI

El Sant Antoni és especial als Ports. És una de les festes més antigues, que remunta el seu origen a l’època medieval. És la principal festa de l’hivern en tots els pobles i guarda elements comuns entre ells, encara que cada un té la seva singularitat. El més destacat, per conservar més elements medievals i per tenir la declaració de Bé d’Interès Cultural i de Festa d’Interès Turístic, és el de Forcall, que sempre se celebra el cap de setmana més proper al 17 de gener.

La “Santantonada” és la festa del foc i la principal celebració del sector primari. Aquesta celebració barreja ritus pagans amb episodis del cristianisme. Les temptacions, el foc purificador i la lluita entre el bé i el mal centren moltes activitats dels Sant Antonis.

Un dels elements comuns en les Santantonades és el foc. El foc és símbol de la purificació i de la renovació de la vida, cremant els mals esperits representats pels dimonis. A les places dels pobles s’instal·la un maio, sobre el qual es carreguen centenars de quilos de brosta, formant espectaculars barraques. Aquestes es cremen, mentre que les botargues o els dimonis dansen al seu voltant.

En molts pobles es representa la Vida de Sant Antoni. És una escenificació de la lluita entre el bé i el mal, en la qual Sant Antoni resisteix a les nombroses temptacions dels dimonis.

El caràcter religiós de la celebració està present en diferents actes solemnes, com les misses, benediccions d’animals o processons. També hi ha actes lúdics i populars, com representacions de les tasques agràries, les Grupes, balls i festes.

Les festes de Sant Antoni també tenen les seues pastes típiques. Per a això, els majorals de la festa s’encarreguen de plantar carabasses i de fer una confitura que ompli la pasta, que s’elabora amb farina, oli, aiguardent i sucre.

elsports_agenda_fiestas_santantoni_cabecera.jpg

SEXENNI

De sis en sis anys, Morella compleix el seu compromís amb els seus avantpassats. Explica la tradició que en 1672, la Mare de Déu de Vallivana va alliberar d’una pesta a la població morellana. En senyal d’agraïment, es va acordar realitzar un Novenari en honor seu cada sis anys.

El Sexenni destaca per la seva espectacularitat i la seva singularitat. Els carrers s’adornen amb construccions elaborades amb paper arrissat, que converteixen Morella en un autèntic museu viu. És el moment àlgid de la localitat cada sis anys i és una cita imprescindible.

La localitat conserva la seva estructura gremial i cada dia del Novenari està organitzat per un dels gremis de la ciutat. Precisament, en cadascuna d’aquestes jornades té lloc un Retaule, en el qual es poden veure desfilar les danses dels gremis, que amb els seus originals passos i les seves robes medievals, ofereixen manifiestaciones culturals i tradicionals de gran valor. Els Torneros, els Gitanetes, Arts i Oficis, la Corronquina, els Llauradors i dels Teixidors són les peculiars danses, que desfilen al costat del Carro Triomfant o la representació del quadre de Heroïnes Bíbliques que presideix la Reina Esther. A més, durant el recorregut del Retaule es poden veure Convents, on els xiquets i xiquetes vestits de capellans i monges canten cançons al pas de les processons.

El proper Sexenni se celebrarà a l’agost de 2018.

elsports_agenda_fiestas_sexenni_1.jpg
elsports_agenda_fiestas_sexenni_cabecera_2.jpg

ANUNCI

L’Anunci és l’anunci de l’arribada del Sexenni. Se celebra un any abans que el Sexenni, l’últim diumenge del mes d’agost. El proper serà a l’agost de 2023.

Original i singular festa, on es llances més de 50 tones de confeti, en una autèntica guerra de la pau. Durant tot el cap de setmana, unes 40 carrosses elaborades amb la tècnica del paper arrissat i per a les que els morellans i morellanes treballen tot l’any, estan exposades a la localitat. Diumenge al matí arriba El Pregó, on s’anuncia l’arribada del Sexenni un any més tard. A la vesprada, a les 15 hores, comença la desfilada de tots els participants en l’Anunci. Una hora més tard, aproximadament, arriba la batalla de confeti. Morella es converteix en un mar de confetti i diversió.

elsports_agenda_fiestas_anunci_cabecera.jpg

EL ONSO

L’Onso representa el final de l’hivern i l’arribada de la primavera a La Mata. Aleshores, els caçadors van a buscar l’Onso (animal mitològic representat per una persona vestida amb roba de sac i pells de corder i amb la cara i les mans plenes de greix) al bosc i el porten al poble lligat. Allà, l’Onso intenta tacar a la gent que troba i escapar-se. Aquesta tradició és una gran festa popular i els veïns treuen les bodegues al carrer.

La festa de l’Onso és coneguda a Euskadi o als Pirineus, perquè allà és una celebració tradicional. Precisament, La Mata s’ha agermanat amb Prats de Molló, localitat francesa de parla catalana on es celebra aquesta festa.

elsports-agenda_fiestas-onso_5.jpg

ROGATIVES

Amb l’arribada de la primavera comencen un seguit de celebracions relacionades amb el sector primari als Ports. Les Rogatives remunten els seus orígens a l’època medieval i solen tenir el seu element comú en la petició d’ajuda perquè hi haja un bon any de collita. Antigament, un bon any de collita significa salut i prosperitat. D’aquesta manera, entre els mesos d’abril i juny, tenen lloc diferents romeries, benediccions del terme, misses en ermites i jornades populars a les localitats de la comarca. Com a senyal d’agraïment a la participació en aquestes, és comú donar als assistents algun producte elaborat amb pa.

elsports-agenda_fiestas-rogativas_cabecera.jpg

CORPUS
CHRISTI

El Corpus Christi és una celebració arrelada en alguns dels pobles dels Ports. L’origen del de Morella, per exemple, data de 1358, sent només tres anys posterior al de València. El Corpus va néixer amb una missió pedagògica, per mostrar els personatges i passatges de l’Antic i Nou Testament a la societat. Actualment, encara conserva el seu ampli contingut de quadres bíblics. Als Ports, aquesta celebració té lloc en diferents localitats.

elsports_agenda_fiestas_corpus_2.jpg

FESTES
PATRONALS

Els pobles dels Ports viuen el seu moment més àlgid de l’any durant les festes patronals. En els mesos d’agost i setembre, principalment, i també a la tardor, les localitats s’omplen de música, ambient i participació, durant les festes patronals. Els actes taurins, la música, els sopars populars i les tardes i nits de festa tenen un gran protagonisme durant aquests dies. Són setmanes de convivència, en què els pobles recuperen el seu esplendor.

elsports_agenda_fiestas_fiestas_patronales_cabecera.jpg
bottom of page