top of page

RUTA DE
LA PEDRA
EN SEC

EN ELS NOSTRES CAMPS

Si hi ha una manifestació humana d’intervenció en el paisatge destacable en aquesta terra és l’arquitectura de pedra en sec que pobla els nostres camps, muntanyes i valls. L’espectacularitat del treball que van realitzar els habitants dels Ports impressiona al visitant, transportant-lo a un moment històric en el qual la pressió demogràfica necessitava de nous recursos, de més terres. La roturació de nous camps va fer que fos necessària la retirada de les pedres que aquestes contenien, aprofitant-se d’aquesta manera per a la delimitació de camins i propietats, així com per a la construcció de casetes de refugi de pastors.

Mans expertes van construir l’immens patrimoni de parets de pedra construïdes sense morter.

D’entre tots, destacable és l’exemple de Vilafranca, en el terme municipal del qual es conserva una interessantíssima extensió d’aquesta manifestació, que tenyeix i delimita tots els seus camps, convertint a aquests en veritables museus a l’aire lliure.

MUSEU DE LA PEDRA EN SEC

VILAFRANCA

En aquest museu el visitant podrà conèixer les diferents tècniques, eines, tipologies de casetes i la humanització del paisatge a partir d’un recorregut amb maquetes, panells i recreacions, així com la projecció de l’audiovisual “Tota pedra fa paret”.

VILAFRANCA

Adreça:  C/Sant Roc, 1
Horari: visites a les 11:00h i a les 17:30h els dies d’apertura de l’Oficina de Turisme (de dimecres a diumenge).
Contacte: 964 44 14 32 / 635 78 63 54 / vilafranca@touristinfo.net

VILAFRANCA

Per a completar la visita i gaudir d’estes espectaculars construccions, existeixen tres espais musealitzats a l’aire lliure.

VILAFRANCA

Itinerari del Pla de Mosorro: pastors i ramaders.
Itinerari de Les Virtuts: agricultors i masovers.
Itinerari de La Parreta: el bosc de La Parreta.

bottom of page