LA MATA
EL POBLE DE “LES ESPARDENYES"
La Mata està situada en un bell paratge, travessada pels rius Cantavella i La Cuba i on trobem frondosos boscos de roures, alzines i arbustos, sota les muntanyes del Tossal i Sant Pere. La Mata té una rica història, encara avui apreciable pels seus monuments medievals, com les cases senyorials Casa Palau dels Pedro i La Figuera, la Casa Cremada, la Casa Palacio dels Vallés, l’Ajuntament, el Meson de la Vila, la nevera o l’Església de la nostra Senyora de les Neus. Els oficis artesans també han estat molt importants al llarg de la història i avui dia es conserva la fabricació artesanal d’espardenyes. Fora del casc urbà es troben diverses ermites, com la de Santa Bàrbara, Sant Gil –patró de la localitat- i Sant Cristòfol.
Al seu calendari festiu, destaca la singular celebració de l’Onso. Aquesta tradició representa el final de l’hivern i l’arribada de la primavera. Llavors, els caçadors van a buscar a l’Onso (persona vestida amb roba de sac i pells de corder i amb la cara i les mans plenes de greix) al bosc i el porten al poble lligat. Allí, l’Onso intenta tacar a la gent que troba i escapar-se. Aquesta tradició és una gran festa popular i els veïns treuen els cellers al carrer.
MONUMENTS
A LA MATA
Palau de l’Ajuntament: BIC, exemple d’arquitectura civil aragonesa del s. XVI. Tot el front està acollit sota un gran ràfec de fusta tallada. En el seu interior estava la presó, el forn, que en un primer moment va albergar el mercat de la llana degut al gran comerç entre Terol i Castelló, i l’ajuntament.
Casas Palau: Durant els segles XVII i XVIII, La Mata va acollir a un destacat nombre de personalitats de la noblesa valenciana i prova d’això són els diversos edificis palatins, com la Casa Palau dels Pedro i la Figuera, la Casa Cremada o el Palau dels Vallés.
ESPARDENYES
LA MATA
Museu Etnològic de l'Espardenya. Museu Etnològic de l’Espardenya. Ubicat a la Nevera, del s. XVII. Nevera medieval que s’utilitzava per guardar la neu i conservar així els aliments. Actualment dóna a conèixer el tradicional ofici de l’espardenya, calçat típic de la zona.
EDIFICIS RELIGIOSOS
Església de la nostra Senyora de les Neus: La part més antiga de l’Església és del segle XVI. Al segle XIX es va realitzar una construcció més moderna, que pot diferenciar-se per la construcció en maó de fang. El seu interior és de gran interés per les seves pintures, cor elevat i la combinació de mosaic i el terra de fusta original de la nau principal.
Ermita de Santa Bàrbara: L’ermita de Santa Bàrbara està a 3 km del casc urbà i data del s. XVII. El temple mesura 25 metres de profunditat i 10 m d’amplària. En uns altres temps es realitzava una rogativa fins a aquest punt i albergava un mercat setmanal per als veïns dels masos.
Ermita de Sant Gil: Temple dedicat al patró de la localitat que es va construir en 1786. Capella de petites dimensions amb pòrtic previ en el qual s’obren tres arcs de mig punt. La Mata festeja al seu patró l’1 de setembre i també durant les festes d’agost.
RECURSOS
NATURALS
Les Calderotes: Tolls naturals que el riu ha format pel pas de l’aigua durant llarg temps.
El Toll Negre: Embassament natural que rep aquest nom per la impossibilitat que la llum entre en aquesta poza geganta.
FESTES I TRADICIONS
Sant Antoni
Principal festa de l’hivern, que té al foc com a gran protagonista.
Data: gener.
L'Onso
Peculiar representació del final de l’hivern i l’arribada de la primavera. Els caçadors van a buscar a l’Onso (persona vestida amb roba de sac i pells de be i amb la cara i les mans plenes de greix) al bosc i el porten al poble lligat.
Data: Dissabte que entra la primavera.
Festes patronals en honor a Sant Gil Abad
Moment de més participació de l’any, amb actes taurins, ball i nombrosos actes populars i festius.
Data: Primera setmana d’agost.