top of page
elsports_pueblos_lapoblabenifassa_cabecera.jpg

LA TINENÇA DE BENIFASSÀ

UNA DE LES MILLORS RESERVES DE BIODIVERSITAD DEL PAÍS

La Tinença de Benifassà constitueix una de les millors reserves de biodiversitat del país. El paisatge d’aquest lloc és molt abrupte, format per diverses serres que van des dels 400 als 1300 metres. La Tinença és un paradís per als amants de la naturalesa, el turisme actiu i el senderisme, on poden gaudir de paisatges impressionants i d’una gran varietat de fauna i flora.

elsports_pueblos_morella_imagen.jpg

PATRIMONI, CULTURA I HISTÒRIA

Monestir Santa María de Benifassà: Fundat per Jaume I en 1233 va ser el primer convent cirtenciense de les terres valencianes. Arquitectònicament es poden trobar diferents estils, com el romànic de la porta d’entrada o el gòtic de l’absis. Va tenir una gran influència durant la història, funcionant com a domini senyorial sobre els pobles i masies i creant la Tinença de Benifassà. Actualment està habitat per les monges de clausura de l’Ordre de la Cartoixa de Sant Bruno.

Pintures Rupestres de la Cova dels Rossegadors: Es troben en una balma al costat del pantà d’Ulldecona. El seu emplaçament es deu a la proximitat al riu, on els antics pobladors conreaven la terra i criaven els animals.

Poblat Iber La Morranda i Mines de Ferro: Jaciments de l’antic poblat íber de la Morranda. Emplaçament bastant elevat (a 2 quilòmetres del Ballestar) que permetia unes condicions defensives molt favorables. Algunes restes ceràmiques que s’han trobat estan exposats en les dependències municipals de la localitat.

Jardí de Peter: Originals escultures i estructures molt colorides construïdes amb elements del propi bosc i materials reciclats. Peter Buch ha construït des de fa 25 anys un paradís ple de fantasia, combinant diferents tècniques, com el “trencadís”.

PAISATGES  
LA TINENÇA

El Portell de l’Infern, el Salt de Robert, la Tenalla, el Tossal dels Tres Reis, salts d’aigua naturals, el riu Senia o el Pantà d’Ulldecona són solament alguns llocs que mereixen una visita. En el cor d’aquest parc natural trobem poblacions com la Pobla de Benifassà, Ballestar, Coratxà, Fredes i el Boixar, petites i pintoresques, que ofereixen al visitant un marc únic per a l’assossec, la tranquil·litat i el turisme rural. Aquestes localitats, al costat de Castell de Cabres i Bel són les 7 que estan en aquest parc natural. Pintures rupestres, el poblat íber, l’antic camí dels Maquis, el Jardí de Peter… la Tinença també amaga importants tresors artístics i culturals, replets d’història i llegendes. Una de les joies monumentals d’aquesta zona és el Monestir de Santa María de Benifassà, construït al segle XIII i que ha exercit una gran influència en la població al llarg de la història.

EDIFICIS RELIGIOSOS

Esglésies romàniques del s.XIII: Les Esglésies Romàniques de la Tinença, disperses en els 7 pobles, són les més antigues de la Comunitat Valenciana. Destaquen l’Església de l’Assumpció de la Pobla de Benifassà i la de Sant Jaume en Coratxà.

MICRORESERVES TINENÇA

Embassament d’Ulldecona: En les seves aigües es pot gaudir d’un bon bany o navegar amb canoes i patins, gaudint de l’exuberant vegetació i de la muntanya.
Microreserves:

           Salt de Robert

           Font de l’Ombria

           Punta de Solà d’en Brull

           Pouet de Félix

           Portell de l’Infern

           Racó dels Presseguers

           Tossal de Cervera

           Molí de l’Abad

           Mas de Preraire

           Tossal de Mitjavila

           Tossal del Rey

Turisme actiu guiat: En la Tinença hi ha diverses empreses que realitzen activitats de turisme actiu guiades, com a senderisme, BTT, rutes a cavall, safari fotogràfic 4×4 o albirament d'aus i contacte amb la naturalesa.

FESTES I TRADICIONS

Sant Antoni, a la Pobla de Benifassà

Data: Gener.

Festa dels Apòstols

Rogativa a la Font de la Caritat, amb berenar popular i ball.

Data: 1 de maig.

Festes Majors a Sant Bernabé, en el Boixar

Data: Cap de setmana més proper a l’11 de juny.

Festes patronals en els diferents nuclis poblacionals Coratxà, Festes de Sant Jaime

(cap de setmana més proper al 25 de juliol).

Ballestar, Festes en honor a San Salvador (1ª setmana d’agost).

Pobla de Benifassà, dedicades a l’Assumpció i Els Apòstols (2ª setmana d’agost).

Fredes, Festes dels Apòstols (2º cap de setmana d’agost).

elsports_pueblos_lapoblabenifassa_fiestas.jpg
bottom of page