VILAFRANCA
LA PEDRA EN SECO DIBUIXA L'ENTORN
Vilafranca és la segona localitat més gran de la comarca dels Ports i es troba en les estribaciones més orientals del Sistema Ibèric, a 1126 metres sobre el nivell del mar. Compta amb una orografia abrupta, amb altures que van des dels 730 metres fins als 1656, punt més elevat de la comarca. Precisament, aquest enclavament muntanyenc fa que siga una àrea de gran riquesa faunística i de gran varietat de flora. En el seu terme municipal trobem llocs de gran interès geològic i encant paisatgístic, com el Barranc de la Fos, les Coves de Forcall o el Bosc Palomita. Visitar Vilafranca és retrocedir en el temps i submergir-se en la vida rural d’antany, per descobrir una forma d’arquitectura de gran valor: la pedra en sec. Aquesta arquitectura, feta únicament amb pedres i les mans dels vilafranquins, ha transformat el paisatge i ha deixat un impressionant llegat. A Vilafranca trobem centenars de quilòmetres de parets de pedra en sec, paredasses, passos, camins, un miler de casetes, recers… Per conèixer millor aquesta tècnica és necessari visitar el Museu de la Pedra en Sec. El casc antic de la localitat guarda racons encantadors, que permeten diferenciar la part antiga de la nova. Fora del casc urbà es poden conèixer llocs com el Llosar o la Pobla del Bellestar.
QUE VEURE A
VILAFRANCA
Ajuntament: Edifici del segle XIII-XIV amb diverses sales nobles, en les quals destaquen els artesonats de fusta i els finestrals gòtics. Alberga l’Oficina de Turisme i el Museu de Vilafranca.
Portal de Sant Roque (s.xv): Les muralles medievals de Vilafranca tenien quatre portes. L’única que es conserva és la de Sant Roque, que facilitava l’accés al poble des del camí de Benassal. Sobre aquest, hi ha una petita capella dedicada a Sant Roque.
Hospital de caritat: Edifici medieval construït per dispensar assistència sanitària i ajuda als necessitats, als pobres i als pelegrins.
Casa pairal de la família Brusca: Els Brusca van ser persones nobles, poderoses i influents, que van exercir durant anys els càrrecs més importants del govern local.
Casa dels Peñarroya: Caserón de modesta aparença externa, amb una porta dovelada en pedra i amb l’escut d’armes de la família. Té un panell ceràmic que recorda com Juan Bautista Peñarroya va aconseguir la independència de Vilafranca de les aldees morellanes.
Cases modernistes: La indústria tèxtil és el motiu més important que Vilafranca tinga un perímetre urbà sorprenent, amb un casc històric i una part moderna. A la fi del s.XIX i principis del XX, sorgeix una petita burgesia local, enriquida amb la industrialització, que es pot veure en diferents edificis com la Casa d’Álvaro Monfort o la de Julio Monfort. També són immobles modernistes de gran interès la Farmàcia o “El Modern”.
Antic col·legi de la Consolació: Primera de les 28 fundacions en la Península que va realitzar la reverenda mare sor Juana Tena Gascón. Es va fundar en 1901. En 1921, les monges es traslladen al nou Col·legi i Convent, fins que en 1972 es van de Vilafranca i es tanca.
Forn gòtic: Edifici que respon a la denominada arquitectura “de conquesta”, amb una successió d’arcs diafragma, sobre els quals descansa la coberta de fusta. En l’actualitat és propietat de la Cooperativa de Agroturismo Vilatur Coop.
MUSEUS
VILAFRANCA
Museu de la Pedra en Sec: Situat en la Llotja del s. XIV, amb arcs ogivals en el mur lateral dret i pilastres renaixentistes en el de l’esquerra. El Museu permet al visitant la possibilitat de conèixer el món de l’arquitectura de la pedra en sec, amb les seves tècniques i els seus usos a partir d’un recorregut per panells, maquetes, recreacions i projeccions.
Antic Ajuntament: Edifici dels segles XIII i XIV. Alberga l’Oficina de Turisme, una sala d’exposicions itinerants i altres dues sales amb una col·lecció museográfica de mineralogia i paleontologia. També es conserva a l’edifici el retaule gòtic de la Verge del Llosà, encarregat a l’artista Valentí Montoliu i que es considera una autèntica joia.
EDIFICIS RELIGIOSOS
Església de Santa María Magdalena, Torre de Conjurar i Museu: Magnífic temple del segle XVI d’estil plateresc, que combina en perfecta harmonia elements gòtics i renaixentistes. En la part posterior existeix una torre almenada, que forma un únic cos amb la resta de l’edifici i li confereix el peculiar aspecte de fortalesa. En el seu interior està el Museu Parroquial, en el qual es pot admirar una interessant col·lecció d’obres d’art.
Santuari de la Verge del Llosa: A 2 km de la localitat. Interessant conjunt arquitectònic format per l’ermita, la hostatgeria annexa, el porxo, els habitatges i els corrals. Santuari construït en el lloc que explica la tradició que es va trobar la Verge del Llosa.
ERMITES
VILAFRANCA
Ermita de Sant Roque: De principis del s. XVIII. Ermita d’esvelta silueta, amb un pòrtic en la façana principal, robusts contraforts i d’una sola nau.
Ermita de Santa Bàrbara: De finals del s.XVIII, exemple d’església de planta de saló reduïda a la mínima grandària, amb tres naus a la mateixa altura i creuer cobert amb cúpula.
INTERESSANT VISITAR
VILAFRANCA
Camins de pedra en sec: A Vilafranca té tres itineraris que es distribueixen per tot el terme municipal per interpretar el paisatge ple de pedra i per comprendre l’esforç dels vilafranquins: “Les Virtuds”, “La Parreta” i “El pla de Mosorro”.
Barranc de la Fos: Barranc més important de Vilafranca, per la seva riquesa paisatgística, faunística, vegetal i etnogràfica. Profunda vall amb empinades pendents, en el qual destaca l’aprofitament agrari que va tenir.
Coves del Forcall: Entorn natural molt atractiu. Formacions de pedra calcària estratificada, que la naturalesa ha modelat capritxosament amb el pas del temps. Hi ha un conjunt de 16 cavitats, penjades sobre una mole rocosa d’uns 200 metres d’altura, que unes vegades amb coves profundes i altres vegades simples refugis. Es pot accedir en 45 minuts per una sendera que surt de Vilafranca.
Covatina del Tossalet del Mas de la Rambla: Abric que conserva restes d’un art mil·lenari conegut com l’Art Rupestre Llevantí.
Les Fonts del Llosà: Lloc pintoresc d’esplai. S’utilitza com a zona d’esbarjo i de joc per als xiquets, de berenars i de passejos. És també un important lloc de descans i abrevader de ramats transhumants.
Bosc de Palomita: Formació d’arbres, principalment pins, en el qual trobem un microclima humit, que dóna refugi a nombroses plantes i a més de 25 espècies rares i amenaçades. En l’antiguitat va ser un espai treballat pels pagesos.
Tossal dels Montllats: Muntanya més alta de Vilafranca i una de les més elevades de la Comunitat Valenciana. Gran diversitat paisajestica, amb boscos de pinedes silvestres i encinares, àrees de cultiu i prats. Des d’ací s’observen excel·lents vistes panoràmiques.
Riu de les Truites: Un dels millors jaços fluvials intactes de la Comunitat Valenciana, en un entorn de gran bellesa i valor ecològic per la seua flora i fauna.
La Pobla del Bellestar: Un dels millors exponents de l’arquitectura rural valenciana medieval. Entre els diversos edificis i elements etnològics destaquen: l’ermita de San Miguel, el pont gòtic, la torre duana dels Brusca, la bassa i el molí…
Escalada: La Gotera és un espai perfectament equipat on es pot practicar l’escalada en les vies que hi ha indicades en el croquis.
FESTES I TRADICIONS
Sant Antoni
Principal festa de l’hivern.
Data: Tercer cap de setmana de gener. El primer cap de setmana se surt a la muntanya a pels troncs i s’entren a la ciutat. El segon, s’elaboren els pastissos de carabassa.
Sant Blai
Missa i Ronda pels carrers del poble.
Data: al voltant del 3 de febrer.
Semana Santa
Processó del Calvari el Dimecres Sant. La celebració dels Creus i l’Hora Santa componen uns altres dels actes d’aquests dies. El Divendres Sant se celebra la processó del Sant Enterrament. El diumenge, la processó de la Trobada, amb dues comitives que surten per la porta d’a dalt i sota l’església per realitzar la Trobada entre la Verge i el Crist.
Pascua del Llosar
Processó cap a l’ermitori del Llosà, missa i es convida al poble a pastes i llet, que antigament tenien els ramaders de la zona. Després, la processó torna cap al poble. Data: Maig.
Sant Miquel, Sant Isidro, Sant Pere
Època de visita a peirons i ermites. Data: Primavera.
El Corpus
A Vilafranca es realitza una processó pel casc antic. En el recorregut figuren les “Altaretes”, taules decorades amb flors on els xiquets llancen pètals sobre la imatge del Santíssim.
Corazón de Jesús
La Confraria del Cor de Jesús organitza la processó del diumenge següent al Corpus.
Sant Cristòfol
Festa dels conductors, amb ball i menjar. Data: Juliol.
Fiestas de Sant Roc
Moment més participatiu de l’any, amb nombrosos actes populars, festius, infantils, culturals… Data: Agost.
Fiestas de Nuestra Señora del Losar
Les festes se centren en la visita a l’ermitori. És un dia de processó, missa, invitació dels mayorales a pastís, concert musical i volta, així com dansa del Ball Pla a la nit. En els dies previs hi ha bous i balls.
Data: 8 de setembre.
FIRA
ANUAL
FERIA DE LA MAGDALENA
La Fira de la Magdalena és un dels principals esdeveniments de l’estiu a Vilafranca. Centenars d’expositors de ramat, maquinària, comercials, serveis… que citen a milers de persones en la localitat.
Data: Juliol.
CURSA
ANUAL
CURSA ENTREPARETS
Cursa de muntanya de gran nivell en la qual es pot gaudir del paisatge muntanyenc de Vilafranca.
Data: Estiu.
Oficina de Turisme
964 44 14 32 .Plz. C/ Sant Roc, 1. 12150 Vilafranca
Temporada alta (del 15 de juny fins a l'11 de setembre aprox.):
De dimecres a dissabte, de 10.00 a 14.00 h. i de 17.00 a 20.00 h.
Domingo, de 10.00 a 14.00 h.
Temporada baixa (del 16 de setembre fins al 14 de juny aprox.):
De divendres a dissabte, de 10.00 a 13.30 h. i de 16.00 a 19.00 h.
Domingo, de 10.00 a 13.30 h.