top of page
elsports-artesania-cabecera.jpg

ARTESANIA
LES MANS
DELS PORTS

Els Ports ha estat una terra amb una gran tradició artesanal. La indústria tèxtil es remunta diversos segles i encara avui sobreviuen algunes empreses que continuen elaborant diferents productes de forma artesanal. Al llarg de la història, en aquesta regió s’han confeccionat peces de gran qualitat, que s’han comercialitzat per diversos punts del país i, fins i tot, es van arribar a vendre internacionalment. Espardenyes, mantes, alforges o faixes són alguns exemples, que encara avui dia podem trobar en aquesta zona.

La indústria tèxtil va dirigir el destí de molta gent a Els Ports. A principis del segle XX, la no arribada del ferrocarril a la comarca va fer que es perdés competitivitat i va provocar una crisi econòmica molt greu. Això va comportar el tancament de fàbriques, com la Fàbrica Giner de Morella, i l’èxode de molts veïns i veïnes cap a altres llocs, com el Vallès a Catalunya, en recerca d’oportunitats. Avui en dia, es pot visitar la Fàbrica Giner i conèixer un patrimoni industrial de gran importància en aquesta zona.

HISTÒRIA
VIVA

EL FAIXERO

El Faixero està reconegut com un ofici local a Cinctorres. El Faixero carregava faixes i mantes sobre les seves espatlles i recorria les terres castellanes per vendre aquests productes artesanals de Els Ports. A l’entrada de la localitat podem observar una estàtua que representa aquesta figura i que és un homenatge a tants i tants homes que van posar en valor aquesta indústria artesanal a Cinctorres. A més, al Museu de la Faixa podem conèixer tot el procés d’elaboració d’aquests productes.

ESPARDENYES

Les espardenyes han estat el calçat tradicional de la comarca. Elaborat amb cànem a les soles i tela a la part superior, amb llargs cordons que es lliguen al turmell. Encara avui és possible trobar empreses que les confeccionen a La Mata i gent treballant en la seva elaboració en els carrers de Todolella.A Villores va tancar la fabriqueta de la plaça, però encara així, avui en dia és possible trobar als veïns i veïnes de Villores cosint diàriament a les seues cases i, durant l’estiu, a l’entrada del poble.

MANTES

Les mantes destaquen per la seva vistositat, calidesa i qualitat. Són un element artesanal de gran tradició a la comarca i amb una gran història. Encara, avui dia, a Morella es pot descobrir aquest procés en algunes botigues i en algunes localitats com Herbers, hi ha un museu etnològic que explica aquesta tradició.

TELERS

És molt interessant conèixer com eren els telers antics, amb els quals s’elaboren les mantes. Veient el procés de fabricació, un s’adona de la gran quantitat d’hores que es necessitava per a elaborar un d’aquests productes artesanals.

bottom of page