Els Ports és i ha estat una zona dedicada a la feina del camp, juntament amb les activitats econòmiques de la confecció de l'espardenya a Forcall, La Mata, Todolella i Villores i la confecció de faixes a Cinctorres, Portell i Vilafranca. Tan importants han estat per a la nostra comarca aquestes activitats, que aprofundirem en la història i evolució fins arribar al seu estat actual als Ports.
Comencem per l'espardenya! El seu origen està lligat al cultiu del camp i normalment s'elaborava al costat de les zones on creix la planta, als voltants dels rius cabalosos. A la comarca dels Ports, el cultiu del cànem era limitat i d'autoabastiment, però ens arribava matèria primera des de la comarca de la Plana de Castelló, des de Lleida i des de Callosa de Segura a Alacant. A Europa el cànem va ser introduït al voltant del segle X. Es conserven documents històrics del 1322 que descriuen com s'havia de fer l'espardenya i avui dia, 8 segles després, es manté el mateix procés i s'utilitzen les mateixes eines, només han canviat les mans!
Espardenyes.
El 1792 el Botànic Cavanilles deixa constància a les seves cròniques que a Forcall hi havia 40 espardenyers amb una producció de 24.000 dotzenes anuals. Dades que ens donen una idea de dedicar una part de la població a aquest ofici artesanal. Si bé és cert que la nostra comarca no era una gran productora de cànem, sí que ho era d'espardenyes. El bon fer i les mans de les persones que es dedicaven amb especial mestratge van fer que del Bergantes arribessin espardenyes a València, Aragó, Catalunya ia gran part de la resta de l'Estat.
Fins al 1950 l'espardenya es considera un treball tèxtil, des de llavors es considera una activitat associada al calçat i pren una nova direcció. L'espardenya deixa de ser un calçat massiu i s'especialitza en festes, a l'època estival i en aspectes concrets de la moda.
Amb la confecció de les espardenyes, els carrers dels Ports s'omplien de gent de totes les edats treballant el cànem, fent agulla de ganxo o cortines mentre es compartien vivències. En un sol carrer podies veure tot el cicle complet. Avui dia això ha canviat i ja no és possible, però en memòria d'aquells anys, hi ha dos museus dedicats a aquest ofici a la comarca: un a Forcall i un altre a La Mata, on també hi ha Iata, una fàbrica i botiga d'espardenyes que segueix amb la tradició.
Iata Espardenyes.
Ara és el torn de la faixa! La importància de la faixa als Ports estava concentrada entre Cinctorres i Portell, sent Portell el poble amb més artesans de faixes de tota la província de Castelló. Aquests es dedicaven a portar la “faixa morellana”, que elaboraven els habitants del seu poble, per tot Espanya, al principi en burro, després en carros o bicicletes i finalment amb automòbils.
Des de fa almenys tres segles, la població tradicionalment ha treballat l'elaboració de faixes. Les dones del poble les confeccionaven primer als tallers -que posteriorment serien fàbriques- i després a casa seva per a l'elaboració artesanal dels cordons.
Cordoneres.
Dels artesans de faixes van néixer rellevants empresaris del sector tèxtil que es mantenen en actiu. Actualment, a Vilafranca es conserva una fàbrica de faixes que segueix en funcionament i s'encarrega d'elaborar les faixes per a les colles castelleres de Catalunya, entre d'altres.
Tal va ser la presència i importància de la confecció i comercialització de les faixes que a Cinctorres en honor als artesans de faixes es va crear una escultura “El cintorrà que se'n va però sempre torna al poble” i tant a Cinctorres com a Portell hi ha museus dedicats als teixidors; el Museu de la Faixa i Museu Tèxtil “La Rosaleda”, respectivament.
Telars, fils, panells informatius, vells exemplars i molt més als museus de cada poble. És recomanable trucar abans de visitar-los a les oficines municipals ia les de turisme. Passa el mateix amb la botiga d'espardenyes. No perdis aquestes oportunitats per conèixer de primera mà els antics oficis que van ser tan fonamentals per als avantpassats dels Ports. Visita la comarca i coneix la seva artesania.
Museu de la Faixa – Cinctorres.
Comments