top of page
Search

LES DANCES DEL SEXENNI


Les danses posen un color i so especial al Sexenni. El dia de l'entrada de la Mare de Déu i cada dia del Novenari desfilen pels carrers de la localitat, lluint indumentàries colorides i tradicionals i fent uns passos que sorprenen tots els espectadors. Aquí expliquem cadascuna de les danses que seran protagonistes al Sexenni.


Els Torners

La dansa dels Torneros és, sens dubte, el ball més emblemàtic de les festes. Està integrat per joves que desfilen abillats amb riques indumentàries de reminiscències florentines. És la dansa de la ciutat i una de les més belles i elegant. Els torners caminen alçats acompanyats per la música de tambor i gaita, els seus passos es creuen per fer espectaculars salts, en els quals realitzen un gir de 180º graus a l'aire, i jocs malabaristes amb una vara.


Llauradors i Llauradores

Els Llauradors, gremi que integra ramaders i agricultors, ofereix una de les danses més coloristes. Nou nens i nens, vestits de pagesos porten mantó de manila i barrets triangulars. Ballen al ritme de castanyoles i músiques tradicinals de dolçaines i tabals, fent els típics cargols.


Teixidors, Arts i Oficis

El gremi d'Arts i Oficis, un dels més antics, ofereix dues danses protagonitzades per nens i nenes. La dansa de Teixidors és un homenatge a la tradició tèxtil d'aquesta terra, els nens, elegantment abillats i tocats amb barrets de feltre, dansen al voltant d'un pal de cinta de colors, teixint i destellant les cintes de colors.La dansa d'Arts i Oficis representen vells oficis de sabater, sastre, impressor, ferrer, cadirer, fuster, obrer… La gràcia infantil dansa amb cèrcols de flors, interrompent-se per representarEl Carro Triomfant

Aquest element és de gran bellesa. És un carro majestuós, pintat per l'artista morellà Cruella al segle XIX amb frescos a l'oli d'al·lusions celestials i portant nens i nenes, d'1 a 4 anys, vestits d'àngels. És el principal element del Gremi de Professions, Indústria i Transport.La Reina Esther i el quadre d'Heroïnes

El gremi del Comerç desfila incorporant el majestuós quadre figuratiu de les Heroïnes Bíbliques. Conegudes per Les Reines són un grup de joves que representen personatges de la història del poble d'Israel, dones de l'Antic Testament. Desfila la Reina Esther, acompanyada per Judit, Jael, Maria i Abigail, i nenes representant Sefora, Betsabé, Raquel, Sara, Rebeca i Ruth. Les indumentàries són espectaculars. En el cas de 'les reines' són vestits realitzats amb artesanals brodats de pedreria, amb filatures daurades i platejades.


La Corroquina

El gremi de la Gent Gran viurà el seu tercer Sexenni, després que naixés fa dotze anys. Aquesta celebració de la gent gran compta amb la dansa de la Corroquina, ball típic de la cultura popular que interpreten joves abillats amb antics vestits morellans. A més, la seva jornada tornarà a celebrar-se en el que es deia “Dia de la Marquesa” i aquest any recuperaran la “Jota de Morella”, que fa dècades que no es ballava.


Les Gitanetes

És la dansa del Gremi de la Joventut que protagonitza el darrer dia del Novenari de la Verge de Vallivana. Està integrada per joves que ballen entrellaçant cintes de colors que porta un jove elegantment abillat. Les indumentàries són coloristes i originals, així com els adorns i tocats dels pentinats.1 view0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page