La comarca dels Ports té una fauna i flora espectaculars, una rica gastronomia, un passat amb molta història, un gran patrimoni cultural i molt d'art, sobretot art rupestre. És a dir, pintures, gravats i jeroglífics que els avantpassats van deixar impresos sobre les roques i superfícies terrestres.
Pels paratges dels pobles dels Ports s'han anat descobrint al llarg dels anys abrics d'art rupestre de diferents estils i, fins ara, sumen un total de vuit abrics a la comarca. Aquests formen part del Parc Cultural de la Valltorta-Gassulla, declarat l'11 de novembre de 2016 Bé d'Interès Cultural per la Generalitat Valenciana. També s'engloben dins l'art rupestre de l'Arc Mediterrani de la península Ibèrica, declarat el 1998 Patrimoni Mundial per la Unesco.
Cingle de Palanques.
A Ares hi ha la Cova Remígia i el Cingle de la Mola Remígia que van ser descoberts el 1934 i pertanyen a l'estil d'art llevantí.
L'Abric del Mas d'en Barberà es va descobrir el 1995 a Forcall i és d'art rupestre llevantí.
La Cova dels Rosegadors a la Pobla de Benifassà que compta amb pintures d'art rupestre mil·lenari i es troba al costat del pantà d'Ulldecona.
A Morella es troben la Galeria Alta del Mas i la Cova del Roure que són d'art llevantí i van ser descobertes el 1917.
El Cingle de Palanques situat a Palanques com el seu nom indica, es coneix des del 1988 i el seu art és d'estil rupestre llevantí.
L'Abric del Mas de la Rambla pertany a l'art llevantí esquemàtic i va ser descobert a Portell el 2004.
A Vilafranca es coneix des del 1971 La Covatina que és d'art rupestre llevantí.
Abric del mas de la Rambla – Portell.
Aquests abrics contenen diferents elements de l'antiguitat que hi són representats, la majoria, però, són animals i persones. Gairebé tots són de molt fàcil accés i es pot arribar a peu des del mateix poble al qual pertanyen excepte en el cas de Portell, per exemple. De fet, la Cova dels Rosegadors s'ha habilitat recentment per a persones amb discapacitats visuals incloent-hi material de suport que complementa les representacions de les roques. Tot i així, es recomana visitar els abrics amb un guia per poder aprendre'n molt més, guanyar en contextualització i no perdre's cap detall.
El Museu de la Valltorta organitza diverses visites guiades gratuïtes al llarg de l'any per posar en valor l'art rupestre de les comarques de Castelló. Per unir-se a aquestes només cal estar atent a les xarxes socials ia les dels ajuntaments i oficines de turisme, que també organitzen pel seu compte. La Cova dels Rosegadors és l'únic abric de la comarca on el Museu no fa visites, per això cal contactar directament amb l'ajuntament de la Pobla de Benifassà o amb l'oficina de turisme de la Tinença.
El descobriment d'aquests abrics ha suposat per al sector turístic dels Ports una empenta, atesa l'ampliació d'atraccions i activitats que tant els residents com els visitants poden executar a la comarca. Petits i grans poden endinsar-se en la història dels Ports mitjançant representacions originals a la natura. El passat d´una comarca disponible per descobrir-ho amb els cinc sentits. Viu els Ports.
Cingle de Palanques.
Comments