top of page

GASTRONOMIATRADICIÓ I MODERNITAT

Els Ports té una gastronomia típica de muntanya. Basada en la tradició, en els camps, els cultius, les muntanyes i les ramaderies, trobem una matèria primera excel·lent i una cuina que s’ha transmès de generació en generació. La situació, el clima i la terra es combinen per obtenir tòfona, l’or negre de la cuina, i bolets. Les carns, de corder, porc o vedella es crien a la zona, el que els proporciona una qualitat extraordinària. Els guisats, sopes i olles no falten en un menú tradicional, així com unes bones croquetes. Els embotits, com la cecina, i els formatges posen l’aroma, color i gust a la taula. I el toc dolç, el donen les quallades i pastissets.

 

Amb una matèria primera tan cobejada, els restauradors també han adaptat aquests productes a les noves tendències gastronòmiques. Innovació i dedicació es fusionen en originals propostes, que converteixen un dinar en una autèntica experiència per als cinc sentits.

 

Els Ports té una àmplia oferta de restaurants i bars on es poden degustar exquisits plats. A més a més, al llarg de l’any es porten a terme JORNADES GASTRONÒMIQUES …

PRODUCTES TÍPICS

PLAERS PER AL PALADAR

FLAÓ

Dolç, de forma semblant al pastisset, però farcit de mató, ametlla i mel.

elsports-gastronomia-1_flaons.jpg
elsports-gastronomia-2_cuajada.jpg

QUALLADA

Postre elaborat amb llet d’ovella i quall.

CROQUETES

De l’àvia, morellanes, napoleones… Aquest plat típic rep diversos noms a la comarca. Croquetes elaborades amb la carn del caldo.

elsports-gastronomia-3_croquetas.jpg
elsports-gastronomia-4_embutido.jpg

EMBOTITS I FORMATGES

La importància ramadera de la zona fa que les carns, els embotits i els formatges tinguin una gran qualitat. Entre els embotits destaca la cecina. Els formatges també tenen un gran prestigi i reconeixement, amb diversos premis internacionals.

OLLES I SOPES

Els plats de recapte, que es transmeten de generació en generació, són plats molt típics a la comarca dels Ports.

elsports-gastronomia-5_sopas.jpg
elsports-gastronomia-6_pilotes.jpg

LES PILOTES

És una espècie de mandonguilla gran, elaborada amb carn i pa, i principalment per Nadal. Acompanyada amb el caldo i la seva elaboració és popular i diferent a cada casa o restaurant de la zona.

CARN

La carn de corder, vedella o porc, les d’au o de caça tenen una gran qualitat, gràcies a la proximitat ia l’important sector ramader de la zona.

elsports-gastronomia-7_carne.jpg
elsports-gastronomia-8_miel.jpg

MEL

La mel extreta de l’apicultura també és un producte típic i tradicional de la comarca.

TÒFONA NEGRA

Conegut com l’or o diamant negre de la cuina. Producte molt cobejat per les seves extraordinàries propietats culinàries.

elsports-gastronomia-9_trufa.jpg
elsports-gastronomia-10_setas.jpg

BOLETS

Gràcies a les condicions climatològiques i la situació, les muntanyes de la comarca s’omplen de bolets a la tardor. Les principals en aquesta zona, el rovelló (Lactarius deliciosus), camagrocs (Craterellus lutescens), la llenega negra (hygrophorus latitabundus) i la gírgola (pleurotas erungii).

PASTISSETS, PANOLI, ROTLLOS, ROSQUES

Dolços elaborats amb base de farina i que esdevenen protagonistes en diferents celebracions com els Sant Antoni, Setmana Santa, Rogatives… Els pastissets estan farcits de confitura.

elsports-gastronomia-11_rollos.jpg
elsports-gastronomia-12_licor.jpg

AIGUARDENT D'HERBERS

Beguda alcohòlica que s’obté de la fermentació del raïm ensucrat. A Herbers la seua destil·lació es porta a terme, des de fa dècades, en alambins de coure, realitzant-se de manera artesanal i seguint l’antiga tradició per obtenir un licor d’excel·lent qualitat.

elsports-gastronomia-cabecera_jornadas.jpg
ELS PORTS ÉS MATERIA PRIMA DE
QUALITAT, ELS PORTS ES BONA
GASTRONOMIA

Al llarg de l’any, es realitzen diverses jornades gastronòmiques a la comarca, per posar en valor els productes i la cuina local. Les jornades més importants es realitzen entre gener i març i tenen a la tòfona negra com a gran protagonista. Durant aquestes, s’ofereixen menús protagonitzats pel diamant negre de la cuina, es fan exhibicions de cuina a Morella, degustacions de productes, un certamen de novel·la negra… A l’estiu, tenen lloc les jornades “Anem de Tapes”, que converteixen els menús dels restaurants en menús degustació elaborats a força de xicotets mossos i als bars hi tapes especials. A la tardor, és època de bolets, caça i productes de temporada i també es posen en valor aquests productes a través de jornades gastronòmiques.

bottom of page