![](https://static.wixstatic.com/media/a2498f_a785cb0b934348429683663ac079a3fbf000.jpg/v1/fill/w_111,h_63,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/a2498f_a785cb0b934348429683663ac079a3fbf000.jpg)
GASTRONOMIATRADICIÓ I MODERNITAT
Els Ports té una gastronomia típica de muntanya. Basada en la tradició, en els camps, els cultius, les muntanyes i les ramaderies, trobem una matèria primera excel·lent i una cuina que s’ha transmès de generació en generació. La situació, el clima i la terra es combinen per obtenir tòfona, l’or negre de la cuina, i bolets. Les carns, de corder, porc o vedella es crien a la zona, el que els proporciona una qualitat extraordinària. Els guisats, sopes i olles no falten en un menú tradicional, així com unes bones croquetes. Els embotits, com la cecina, i els formatges posen l’aroma, color i gust a la taula. I el toc dolç, el donen les quallades i pastissets.
Amb una matèria primera tan cobejada, els restauradors també han adaptat aquests productes a les noves tendències gastronòmiques. Innovació i dedicació es fusionen en originals propostes, que converteixen un dinar en una autèntica experiència per als cinc sentits.
Els Ports té una àmplia oferta de restaurants i bars on es poden degustar exquisits plats. A més a més, al llarg de l’any es porten a terme JORNADES GASTRONÒMIQUES …
PRODUCTES TÍPICS
PLAERS PER AL PALADAR
FLAÓ
Dolç, de forma semblant al pastisset, però farcit de mató, ametlla i mel.
![elsports-gastronomia-1_flaons.jpg](https://static.wixstatic.com/media/a2498f_5dca71c56e3f4014849772aecb8e8c40~mv2.jpg/v1/fill/w_120,h_78,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/a2498f_5dca71c56e3f4014849772aecb8e8c40~mv2.jpg)
![elsports-gastronomia-2_cuajada.jpg](https://static.wixstatic.com/media/a2498f_1acad8f895ae42dfa0ec01954ba0ced3~mv2.jpg/v1/fill/w_123,h_82,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/a2498f_1acad8f895ae42dfa0ec01954ba0ced3~mv2.jpg)
QUALLADA
Postre elaborat amb llet d’ovella i quall.
CROQUETES
De l’àvia, morellanes, napoleones… Aquest plat típic rep diversos noms a la comarca. Croquetes elaborades amb la carn del caldo.
![elsports-gastronomia-3_croquetas.jpg](https://static.wixstatic.com/media/a2498f_0ebecc00955645238b5a7545502fcb5e~mv2.jpg/v1/fill/w_123,h_81,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/a2498f_0ebecc00955645238b5a7545502fcb5e~mv2.jpg)
![elsports-gastronomia-4_embutido.jpg](https://static.wixstatic.com/media/a2498f_33ac48a8be7e4b48b20cdfbb232f7728~mv2.jpg/v1/fill/w_123,h_84,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/a2498f_33ac48a8be7e4b48b20cdfbb232f7728~mv2.jpg)
EMBOTITS I FORMATGES
La importància ramadera de la zona fa que les carns, els embotits i els formatges tinguin una gran qualitat. Entre els embotits destaca la cecina. Els formatges també tenen un gran prestigi i reconeixement, amb diversos premis internacionals.
OLLES I SOPES
Els plats de recapte, que es transmeten de generació en generació, són plats molt típics a la comarca dels Ports.
![elsports-gastronomia-5_sopas.jpg](https://static.wixstatic.com/media/a2498f_251a7901fa8740659eeeff6ca97c2924~mv2.jpg/v1/fill/w_123,h_82,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/a2498f_251a7901fa8740659eeeff6ca97c2924~mv2.jpg)
![elsports-gastronomia-6_pilotes.jpg](https://static.wixstatic.com/media/a2498f_bc181a669a684ecca74863799fc34a84~mv2.jpg/v1/fill/w_123,h_82,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/a2498f_bc181a669a684ecca74863799fc34a84~mv2.jpg)
LES PILOTES
És una espècie de mandonguilla gran, elaborada amb carn i pa, i principalment per Nadal. Acompanyada amb el caldo i la seva elaboració és popular i diferent a cada casa o restaurant de la zona.
CARN
La carn de corder, vedella o porc, les d’au o de caça tenen una gran qualitat, gràcies a la proximitat ia l’important sector ramader de la zona.
![elsports-gastronomia-7_carne.jpg](https://static.wixstatic.com/media/a2498f_8f9634bf9b58415db44af67d20ee74ca~mv2.jpg/v1/fill/w_123,h_82,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/a2498f_8f9634bf9b58415db44af67d20ee74ca~mv2.jpg)
![elsports-gastronomia-8_miel.jpg](https://static.wixstatic.com/media/a2498f_0748517da29747c9806c4da3a75c742f~mv2.jpg/v1/fill/w_99,h_83,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/a2498f_0748517da29747c9806c4da3a75c742f~mv2.jpg)
MEL
La mel extreta de l’apicultura també és un producte típic i tradicional de la comarca.
TÒFONA NEGRA
Conegut com l’or o diamant negre de la cuina. Producte molt cobejat per les seves extraordinàries propietats culinàries.
![elsports-gastronomia-9_trufa.jpg](https://static.wixstatic.com/media/a2498f_3702b9318c5e4f3fbe87bb01ce471cfb~mv2.jpg/v1/fill/w_123,h_81,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/a2498f_3702b9318c5e4f3fbe87bb01ce471cfb~mv2.jpg)
![elsports-gastronomia-10_setas.jpg](https://static.wixstatic.com/media/a2498f_5310f4bbaca94d43bc594fe707e0b111~mv2.jpg/v1/fill/w_123,h_84,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/a2498f_5310f4bbaca94d43bc594fe707e0b111~mv2.jpg)
BOLETS
Gràcies a les condicions climatològiques i la situació, les muntanyes de la comarca s’omplen de bolets a la tardor. Les principals en aquesta zona, el rovelló (Lactarius deliciosus), camagrocs (Craterellus lutescens), la llenega negra (hygrophorus latitabundus) i la gírgola (pleurotas erungii).
PASTISSETS, PANOLI, ROTLLOS, ROSQUES
Dolços elaborats amb base de farina i que esdevenen protagonistes en diferents celebracions com els Sant Antoni, Setmana Santa, Rogatives… Els pastissets estan farcits de confitura.
![elsports-gastronomia-11_rollos.jpg](https://static.wixstatic.com/media/a2498f_f2ea94ef8dc0472189f1d41b45286acb~mv2.jpg/v1/fill/w_108,h_112,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/a2498f_f2ea94ef8dc0472189f1d41b45286acb~mv2.jpg)
![elsports-gastronomia-12_licor.jpg](https://static.wixstatic.com/media/a2498f_89da8acfefb34c8da45dfb636b28f28e~mv2.jpg/v1/fill/w_123,h_92,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/a2498f_89da8acfefb34c8da45dfb636b28f28e~mv2.jpg)
AIGUARDENT D'HERBERS
Beguda alcohòlica que s’obté de la fermentació del raïm ensucrat. A Herbers la seua destil·lació es porta a terme, des de fa dècades, en alambins de coure, realitzant-se de manera artesanal i seguint l’antiga tradició per obtenir un licor d’excel·lent qualitat.
![elsports-gastronomia-cabecera_jornadas.jpg](https://static.wixstatic.com/media/a2498f_962aefbb4eb6467b98e99f2fbd5ae7cb~mv2.jpg/v1/fill/w_111,h_74,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/a2498f_962aefbb4eb6467b98e99f2fbd5ae7cb~mv2.jpg)
ELS PORTS ÉS MATERIA PRIMA DE
QUALITAT, ELS PORTS ES BONA
GASTRONOMIA
Al llarg de l’any, es realitzen diverses jornades gastronòmiques a la comarca, per posar en valor els productes i la cuina local. Les jornades més importants es realitzen entre gener i març i tenen a la tòfona negra com a gran protagonista. Durant aquestes, s’ofereixen menús protagonitzats pel diamant negre de la cuina, es fan exhibicions de cuina a Morella, degustacions de productes, un certamen de novel·la negra… A l’estiu, tenen lloc les jornades “Anem de Tapes”, que converteixen els menús dels restaurants en menús degustació elaborats a força de xicotets mossos i als bars hi tapes especials. A la tardor, és època de bolets, caça i productes de temporada i també es posen en valor aquests productes a través de jornades gastronòmiques.