top of page
Search

EL PAISATGE DELS PORTS CONDICIONAT PEL TERRIBLE INCENDI DE 1994

La comarca dels Ports és natura, una regió travessada per rius i muntanyes, poblada per arbres i vegetació de gran interès i on viu una fauna variada, on la biodiversitat és una de les característiques més importants, gràcies a la qualitat ambiental del territori.

Des de sempre, les persones que han habitat aquesta terra han estat respectuosos amb l'entorn, el qual els ha proporcionat els instruments de treball i una forma de vida caracteritzada per l'explotació sostenible dels recursos naturals. Així, la gent d'aquí apreciï i cuida el medi natural, per ser casa seva, vida i refugi.

Ara fa 25 anys, la comarca dels Ports va patir una terrible catàstrofe. Des de terres de Terol es va produir un gran incendi que va arribar a la zona i va assolar 29.144 hectàrees de terreny. Les altes temperatures dels primers dies de juliol, juntament amb la intensa sequera que hi havia, van ser els factors determinants per a aquell desenllaç fatal.

Així, des de Villarluengo (Terol), el foc va anar avançant fins a arribar a localitats com Olocau del Rey, a les portes dels Ports. Una onada de solidaritat ciutadana s'hi va traslladar per evitar que el poble calés foc, com així va ser a la localitat d'Ortells, on els veïns i veïnes es van refugiar a l'edifici de l'església fins que el foc va passar de llarg deixant diverses cases cremades . La gent dels pobles veïns de Zorita, Palanques, Villores, Todolella i Chiva va ser evacuada.

Després de deu dies de foc incontrolat, l'incendi podria haver estat extingit. Molta gent de la comarca va perdre el seu mitjà de vida: les granges amb animals, els terrenys de cultiu i els boscos, havent de tornar a començar, amb determinació i esperança.

I així, a poc a poc, al llarg d'aquestes darreres dècades, la natura s'ha anat regenerant pels diferents llocs que van patir la catàstrofe, deixant l'empremta d'aquell terrible fet, que ha configurat part dels nostres estimats paisatges.

Per això, cal advertir totes aquelles persones que recorren els nostres camins i sendes per gaudir de la natura, que siguin cívics i en gaudeixin amb respecte, ja que forma part d'un patrimoni que tots hem de conservar perquè fets com aquest no es tornen a repetir.0 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page